Milutin Mićović dobitnik nagrade „Makarijevo slovo“

Uručenje nagrade biće upriličeno 17. jula na autorskoj književnoj večeri, koja će se održati u plavoj sali Srpske kuće u Podgorici sa početkom u 19 časova

Nagrada „Makarijevo slovo“ koju dodjeljuje Udruženje književnika Crne Gore za životno djelo, pripala je književniku i filozofu Milutinu Mićoviću za „književno-filozofski opus visokih etičkih i estetskih dometa u srpskoj književnosti i očuvanje ćiriličnog pisma“.

Uručenje nagrade biće upriličeno 17. jula na autorskoj književnoj večeri, koja će se održati u plavoj sali Srpske kuće u Podgorici sa početkom u 19 časova.

O Mićovićevom djelu, kao i najnovijoj knjizi „Sedam krugova“, govoriće književni kritičar Milorad Durutović, književnica Milica Kralj i Novica Đurić, dok će odabrane stihove čitati Dragan Alorić.

„Milutin Mićović, pjesnik, prozaista, esejista i kolumnista, prisutan je na književnoj sceni skoro četrdeset godina, potvrđujući svoje istaknuto mjesto i širim kulturnim djelovanjem kao urednik i pisac predgovora za djela Njegoševa i Kralja Nikole, organizator „Dana Njegoševih“ i učesnik mnogih naučnih i književnih konferencija, simpozijuma i međunarodnih festivala poezije. Njegovo ukupno stvaralaštvo je upravo u znaku onog svetog i svetlog Makarijevog slova kojim branimo svoje postojanje i trajanje“, navedeno je u saopštenju žirija.

Mićović je do sada objavio knjige poezije: „Živa voda“, „Vrata“ (dvoknjižje), „Kuća i Hleb za putnike“, „Tragovi budućnosti“ (prevod na ruski Andreja Bazilevskog), „Dan noć“ (izbor iz poezije, roman „Razoreni grad“ i knjige eseja: „Tako su govorili Crnogorci“, „Pisma iz Uranopolisa“, „Srpski lavirint i crnogorski minotaur“, „Njegoš i savremena Crna Gora“, „Njegoševa Luča“, „Luče u tami Crne Gore“, „Sedam krugova“ (poezija). Priredio je zbornike „Duhovno i političko biće Crne Gore“ (2002), „Njegoš naš savremenik“ (2002), a kao urednik manifestacije „Dani Njegoševi“ priredio je četiri zbornika: Dani Njegoševi od 2008-2014.; napisao je predgovor za Sabrana djela kralja Nikole, kao i predgovore za prve prevode Luče Mikrokozma na ruski i rumunski jezik. Autor je predgovora za dvojezično izdanje (srpsko-rusko) Njegoševe Bilježnice.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja: „Marko Miljanov“, Nagrade Biblioteke „Njegoš“ iz Peći, „Miodrag Ćupić“, Ordena V. V. Bolotova, Priznanje Saveza pisaca Rusije, Međunarodne nagrade Por-tile Poeziei, Medalja za podvižništvo i majstorstvo na blago ruske literature, Pečat Hercega Šćepana i državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ . Predsjednik je Književnog društva „Njegoš“.

Povezane vijesti

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan