Ministar prosvete Miomir Vojinović primio ambasadorku Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks

Ministar prosvjete Crne Gore, gospodin Miomir Vojinović danas je u prisustvu sekretarke Ministarstva Jovane Ostojić, primio u zvaničnu posjetu ambasadorku Velike Britanije Nj.E. Karen Medoks i direktoricu Brtanskog Savjeta Vanju Madžgalj, tokom koje su sagovornici održali veoma konstruktivan i prijatan sastanak.

Na samom početku, ministar Vojinović je poželio srdačnu dobrodošlicu britanskoj ambasadorki Nj.E. Karen Medoks, dok je ona potvrdila da zvanična posjeta reflektuje pozitivnu dugogodišnju saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obrazovanja, kao i da je povod posjete uručivanje pozivnice za učešće na Svjetskom forumu obrazovanja u Londonu, koji će se održati od 22. do 25. maja, a kojem će prisustvovati ministri obrazovanja iz cijelog svijeta.

Ministar je istakao da je veoma dobro upoznat sa programom „Škole za 21. vijek”, koji sprovodi Britanski Savjet, a finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva i da je veoma zahvalan na pomoći i podršci koju pružaju obrazovnom sistemu u Crnoj Gori, a koja pruža našoj djeci priliku da budu dio učeničke zajednice Zapadnog Balkana.

Ono što je jako značajno i na čemu smo Vam posebno zahvalni jeste činjenica da ovaj projekat omogućava našem nastavnom kadru i direktorima škola da usavršavaju svoja znanja”, istakao je ministar Vojinović , dodajući da na ovim temeljima možemo graditi buduću saradnju, i da će implementacija svih sličnih projekata imati punu posvećenost i podršku Ministarstva prosvjete.

Ambasadorka Medoks saopštila je da je Britanski Savjet u fazi okončavanja ovog projekta, ali da je stvoren održivi model koji ima osnovu za dalju nadgradnju, odnosno da je projekat ostavio jednu vrstu legata kao što je udžbenik za kodiranje. Takođe, ona je uputila molbu ministru prosvjete da ovaj značajan udžbenik što prije dobije odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje, kako bi se mogao koristiti već od septembra, odnosno od početka naredne školeske godine. U tom smislu, direktorica Britanskog Savjeta, Vanja Madžgalj pojasnila je da ovaj udžbenik ima poseban značaj zato što je Britanski Savjet u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, tokom prošle godine inovirao kurikulum za informatiku i uveo programiranje i kodiranje kao obavezan modul kurikuluma.

Ministar Vojinović je obećao da će iskoristiti zakonske mogućnosti u pravcu formiranja novog Nacionalnog savjeta za obrazovanje, i da će jedan od prioriteta rada Savjeta biti odobrenje pomenutog udžbenika.

Takođe, ambasadorka Medoks se osvrnula na još jedan značajan vid saradnje koja je ostvarena sa crnogorskim školama, a tiče se medijske pismenosti kao vještine koja omogućava učenicima da kritički razmišljaju i donose odluke, te da se smanji uticaj dezinformacija kojima su djeca i mladi izloženi.

Ideja je da se predmet – medijska pismenost, uvrsti pred kraj osnovne škole, a za njenu realizaciju je takođe neophodno odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Nacionalni savjet za obrazovanje treba i mora da se oformi, ne samo zbog važnih projekata i ideja koje ste naveli, već zbog buduće realizacije velikog broja aktivnosti Ministarstva prosvjete, ”, poručio je je ministar Vojinović.

Izvor: Ministarstvo prosvjete Crne Gore

Povezane vijesti