Ministar Šćekić učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi

„Kada darujete lijek koji nije uspjela savremena medicina da napravi, Vi s pravom i ponosom treba da nosite ime istinskih heroja ovog društva.Da Vi to zaista i jeste, potvrđuje podatak, a koji sam i nedavno saopštio, da ove godine Zavod za trasnfuziju krvi bilježi rekordne rezultate kada govorimo o prikupljanju jedinica najdragocjenije tečnosti“

Nijedan operativni zahvat ne može se uraditi bez obezbijeđenih doza krvi, rekao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, te istakao značaj Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore i iskazao čast i zadovoljstvo što je danas, kako je kazao, u društvu najhumanijih među nama.

Budim info

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić prisustvovao je svečanosti i dodjeli priznanja koju je Zavod za transfuziju krvi priredio povodom obilježavanja 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, tom prilikom učestvovao je u akciji dobrovoljnog darivanja krvi.

Ministar Šćekić je član Društva dobrovoljnih davaoca krvi.

Budim info

„Kada darujete lijek koji nije uspjela savremena medicina da napravi, Vi s pravom i ponosom treba da nosite ime istinskih heroja ovog društva.Da Vi to zaista i jeste, potvrđuje podatak, a koji sam i nedavno saopštio, da ove godine Zavod za trasnfuziju krvi bilježi rekordne rezultate kada govorimo o prikupljanju jedinica najdragocjenije tečnosti. Zasluge za to, u najvećoj mjeri nosite upravo Vi“ istakao je ministar u svom obraćanju prisutnim najzaslužnijim dobrovoljnim davaocima i udruženjima, tačnije najzaslužnijima za aktivan doprinos u davalaštvu krvi, kojima su ovom prilikom uručena priznanja.

Budim info

On je kazao da je zadatak države i Ministarstva zdravlja obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite za sve građane, što podrazumijeva, između ostalog i kontinuirani proces rada transfuziološke službe u Crnoj Gori i obezbjeđivanje dovoljnih količina bezbjedne krvi.

Budim info

„Zato je neophodno da učinimo sve da nivo dobrovoljnog davalaštva krvi ide uzlaznom putanjom, pa ovom prilikom pozivam sve naše humaniste, a siguran sam da ih u Crnoj Gori ima dosta, da damo krv i tako osiguramo da u našim bolnicama ima krvi u dovoljnim količinama za sve one kojima je potrebna“, kazao je ministar.

Poželio je svim dobrovoljnim davaocima krvi zdrav i dugovječan život, a transfuziološkim službama da sprovođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti, podignu nivo dobrovoljnog davalaštva što je od neprocjenjivog značaja za život i zdravlje svakog građanina.

 

Svjetska zdravstvena organizacija je 14. juni proglasila Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca doktora Karla Landstejnera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.

Povezane vijesti