Ministar Šćekić na otvaranju Medikal konferencije: Bez usvajanja novih metoda i pristupa nema napretka ni u jednoj oblasti

„Posebno vjerujem da je napredak u sistemu zdravlja imperativ i osnovna briga ljekara i medicinskog osoblja bez čije posvećenosti, rada i truda ni najnapredniji zdravstveni sistemi ne mogu imati učinak po mjeri pacijenta“

Vjerujem da će ova konferencija biti prilika da svako iz svoje oblasti doprinese razvoju savremenih medicinskih procedura i reformskih procesa koji su u toku.To je veoma važno jer bez usvajanja novih metoda i pristupa nema napretka ni u jednoj oblasti, pa ni u medicini koja se ne može razvijati bez razmjene mišljenja onih koji neposredno pružaju usluge, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na otvaranju desete, jubilarne Medikal konferencije u organizaciji istoimenog časopisa, koji u kontinuitetu potvrđuje svoju posebnost kao jedini magazin ove vrste u Crnoj Gori, jer se bavi isključivo zdravstvenim temama i prati rad svih institucija u okviru zdravstvenog sistema.

Foto: Budim info

Kao i do sada, i ovogodišnja konferencija okupila je stručnjake iz raznih oblasti medicine i farmacije, predstavnike brojnih zdravstvenih ustanova iz zemlje i regiona kako bi se upoznali sa dostignućima medicinske nauke i prakse, ali i razmijenili iskustva, koja su od neprocjenjivog značaja za unapređenje zdravstvene zaštite na svim nivoima.

Upravo je unapređenje zdravstvenog sistema ključni prioritet Ministarstva zdrvlja, ali i svih zdravstvenih ustanova koje su nosioci reformskih aktivnosti.

Foto: Budim info

„Posebno vjerujem da je napredak u sistemu zdravlja imperativ i osnovna briga ljekara i medicinskog osoblja bez čije posvećenosti, rada i truda ni najnapredniji zdravstveni sistemi ne mogu imati učinak po mjeri pacijenta“, kazao je ministar zdravlja.

Istakao je da su u prethodnom periodu postavili temelje za razvoj i napredak poprilično zapuštenog sistema kako u infrastrukturnom tako i u kadrovskom smislu.
„Trenutno se u crnogorskom zdravstvenom sistemu realizuju projekti vrijedni oko 50 miliona eura! Klinike za mentalno zdravlje, infektivne bolesti i dermatovenerologiju grade se planiranom dinamikom i zasigurno će već tokom sledeće godine otvoriti vrata prvim pacijentima, ali otvoriti i perspektivu savremenog pristupa liječenju i uslovima za rad kakve medicinsko osoblje zaslužuje“ dodao je ministar Šćekić.

Ne postoji gotovo nijedna zdravstvena ustanova u zemlji koja u godini za nama nije pokrenula infrastrukturne projekte i obezbjeđivanje savremene opreme s ciljem kvalitetne brze i dostupne zdravstvene zaštite za sve građane.

Foto:Budim info

Na tom putu ministarstvo i Vlada Crne Gore jasno su dali podršku za svaku ideju i inovaciju koja je došla od strane menadžmenta ili zaposlenih u zdravstvu.

„Značajno smo osavremenili i unaprijedili opremu i nabavali nedostajuće aparate i tehnologiju koja je neophodna za dijagnosiku ali i trapijske postupke.
Obnovljen je kadrovski potencijal u skladu sa potrebama ustanova , pa će tako ove godine sa usavršavnja i užeg usavršavanja u sistem ući 138 ljekara“, kazao je ministar.

Armija ovih mladih ljudi, kako je kazao, daje nam nadu i obavezu da unaprijedimo sistem pružanja zdravstvene zaštite na svim nivoima.
„Svoju privrženost zdravstvenom sistemu i posebno zaposlenima u njemu država je pokazala i kroz značajno uvećanje zarada, pa je Crna Gora odnosno zaposleni u našem sistemu zemlja sa najvećom prosječnom platom u regionu za ovu oblast.
Rekao bih, sasvim zasluženo i opravdano!
Oni koji stoje na braniku zdravlja moraju biti adekvatno nagrađeni za svoj trud“, zaključio je ministar

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u