Ministar Šćekić: Neophodno održati sjednicu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na temu farmaceutske zloupotrebe i monopola

On je kazao da treba da se ispita kako su došle određene kompanije u situaciju da imaju monopolski položaj na uvoz i distribuciju ljekova, a da je, pritom, „Montefarm“ doveden u podređen položaj, kao i državne apoteke, te da je neko godinama crpio ogroman profit.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na juče održanoj sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije naglasio je da se na dnevnom redu narednih sjednica mora naci i tema koja se tiče uvoza ljekova od strane pojedinih farmaceutskih kuća i ponašanje istih prema državi, a prije svega građanima, odnosno da država treba da krene u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije koji postoji unutar farmaceutskih kompanija.

On je kazao da treba da se ispita kako su došle određene kompanije u situaciju da imaju monopolski položaj na uvoz i distribuciju ljekova, a da je, pritom, „Montefarm“ doveden u podređen položaj, kao i državne apoteke, te da je neko godinama crpio ogroman profit.

„Neophodno je da se na nekoj od sledećih sjednica Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na dnevnom redu nađe i tema koja se tiče uvoza ljekova, ponašanja farmaceutskih kompanija i svega onoga što se tiče korupcije u zdravstvenom sistemu u prethodnom periodu i onoga što je dovelo do monopolskog položaja gdje je praktično snabdijevanje ljekova zdravstvenih ustanova u vrlo složenoj situaciji zbog toga, a zbog čega se i zdravstveni sistem nalazi u jednoj talačkoj situaciji, i sa tim se kao država moramo izboriti“ istakao je ministar Šćekić.

Na početku mandata kao ključni reformski procesi definisani su poboljšanje uslova za rad u zdravstvenom sistemu i poboljšanje kvaliteta usluga u zdravstvu. U zdravstvenom sistemu u proteklih godinu dana pokrenuti su višemilionski projekti i investicije vidljive na svakom koraku. Po prvi put, dug Fonda za zdravstveno osiguranje koji je iznosio 50 miliona je izmiren i iznosi nula eura. A rezultat rada je i budžet za zdravstvo od 386 miliona eura što je do sad najveći iznos izdvojen za zdravstvo. Stvoreni su uslovi za uštedu od više od 20 miliona eura. Imperativ Ministarstva zdravlja je jačanje povjerenja u javni zdravstveni sistem. U svakom gradu u Crnoj Gori gradi se, obnavlja ili je već završen proces unapređenja uslova zdravstvene zaštite. Zajednički cilj svih u zdravstvenom resoru bio je i ostaće dostupan i kvalitetan zdravstveni sistem po mjeri građanina.

Kako bi nastavili dalje, još kvalitetnije, isključivo u interesu građana Crne Gore, mora se stati na put lošim navikama iz tridesetogodišnjeg režima, koji su urušavali sve sfere našeg društva, a ponajviše zdravstveni sistem. Zato je od značaja da u budućem periodu jedna od ključnih tema bude korupcija i kriminal i farmaceutski monopol, kazao je ministar Šćekić

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu