Ministar Šćekić – Prof. dr Usan: Inicijativa za izgradnju gradske bolnice u Podgorici i podrška francuskih stručnjaka u projektu

„Zatekli smo dugogodišnje neulaganje u infrastrukturne, tehničko-tehnološke i kadrovske potencijale i krenuli u rješavanje nagomilanih problema po prioritetima. Tako samo u kratkom, prošlogodišnjem periodu svejdočimo izgradnji tri klinike u Podgorici, Operativnog centra pri Institutu za javno zdravlje, kao i završnoj fazi pred početak gradnje bolnici u Pljevljima. Transformilasli smo bolnice u Beranama i Kotoru u Kliničko bolničke centre za sjever i jug, kako bi građanima obezbijedili bržu i dostupniju zdravstvenu zaštitu u ovim regijama“

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, sa saradnicima primio je danas delegaciju zdravstvenog sistema Republike Francuske koju predvodi prof. dr Didije Usan. Primarna tema sastanka bila je inicijativa za izgradnju gradske bolnice u Podgorici i podrška francuskih stručnjaka u tom projektu, kroz pripremu ekspertize i studija izvodljivosti, kao i analize potreba stanovništva Glavnog grada i okolnih opština iz oblasti zdravstva.

Kako navode iz Ministarstva zdravlja, pored toga bilo je riječi i o nastavku saradnje na različitim poljima zdravstva između dvije zemlje, započete u prethodnom periodu.

 Šćekić je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog posjete uvaženog profesora sa saradnicima i upoznao delegaciju sa stanjem u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

– Zatekli smo dugogodišnje neulaganje u infrastrukturne, tehničko-tehnološke i kadrovske potencijale i krenuli u rješavanje nagomilanih problema po prioritetima. Tako samo u kratkom, prošlogodišnjem periodu svejdočimo izgradnji tri klinike u Podgorici, Operativnog centra pri Institutu za javno zdravlje, kao i završnoj fazi pred početak gradnje bolnici u Pljevljima. Transformilasli smo bolnice u Beranama i Kotoru u Kliničko bolničke centre za sjever i jug, kako bi građanima obezbijedili bržu i dostupniju zdravstvenu zaštitu u ovim regijama. Pokrenuli smo proceduru za izgradnju novog Urgentnog centra i hematologije sa kabinetom za PET skener, naveo je ministar Šćekić

On je podsjetio i na vrijedna ulaganja u opermu i kadar u proteklom periodu. Naglasio je da je za tako veliki posao kakav je izgradnja bolnice itekako potrebna pomoć i ekspertski analiza, te da će za novi zdravstveni objekat u Podgorici od velikog značaja biti stručna i finansijska pomoć Francuske.

Profesor Usan uputio je riječi pohvale crnogorskim zdravstvenim vlastima za učinak u prethodnom periodu i izrazio spremost da Francuska pomogne u realizaciji ovog projekta.

– Izgradnja bolnice je kompleksan proces, koji zahtjeva precizne analize potreba stanovništva, kao i izradu brojnih studija izvodljivosti i plana finasiranja kako za izgradnju, tako i za nabavku opreme. Poseban izazov je formiranje kadra za novu zdravstvenu ustanovu, a Francuska je tu pa pruži stručnu pomoć u edukaciji vaših ljekara, poručio je dr Usan.

Princ Petrović, čija je Fondacija inicijator posjete francuske delegacije, kazao je da je srećan i ponosan zbog nastavka saradnje Crne Gore i Francuske u oblasti zdravstva.

Prof. dr Didije Usan je univerzitetski profesor sa impresivnom biografijom: profesor hirurgije, aktuelni Direktor Direkcije za međunarodnu saradnju lanca od 39 bolničkih centara Pariza, dugogodišnji direktor Nacionalnog Centra za transplantaciju Francuske, član Francuske Medicinske Akademije, bivši generalni direktor Direkcije za zdravstvo Republike Francuske i u skorije vrijeme – predsjednik Komiteta za urgentna stanja za Covid-19 Svjetske Zdravstvene Organizacije.

Pored prof. dr Usana u delegaciji su bili dr Ema Jourdain, Princ Nikola Petrović-Njegoš, predsjednik Fondacije Petrovic-Njegoš, dr Aleksandar Čelebić, hirurg-onkolog, ljekar-savjetnik ambasade Republike Francuske u Crnoj Gorii član Savjeta Fondacije Petrovic-Njegoš, kao i Johann Uhres, predstavnik ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori.

Uz ministra Šćekića, sastanku su prisustvovali Vladimir Obradović, državni sekretar, Luka Đukanović, generalni direktor Direktorata za projekte (IPA), inovacije i izdravstveni turizam i Radovan Nikolić, generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu

Povezane vijesti

Put od svetinje vodi u budućnost

Proširen puta kroz selo Mrtvo Duboko do manastira Kostrikovača, sredstva јe obezbieјdila Vlada Dritana Abazovića Narod kad krene da obnavlja svetinju on se i sam