Ministar zdravlja, direktor IJZCG i direktor Uprave policije podržali mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Šćekić je tom prilikom poručio svim pripadnicama ljepšeg pola da vode računa o svom zdravlju i da posebno budu odgovorne prema sebi kada se govori o prevenciji, tačnije skrining programima kojima se otkrivanju rane promjene i kada je bolest izlječiva

Foto: Vlada CG

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin podržali su danas akciju dijeljenja edukativnih flajera učesnicima u saobraćaju, a povodom mejseca oktobra, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Foto: gov.me

 Šćekić je najavio i nabavku dva nova savremena, digitalna mamografa za sjevernu i južnu regiju kako bi ova dijagnostika bila dostupna na cijeloj teritoriji Crne Gore.

“Na ovaj način dodatno ćemo unaprijediti skrining dijagnostiku, posebno na mamografu , koji predstavlja zlatni standard kada je u pitanju rano otkrivanje kancerogenih promjena. Zato apalujem na naše dame da u toku godine jedan dan posvete ovom pregledu i tako obezbijede sigurnu i zdravu budućnost. Ministarstvo zdravlja zajedno sa nadležnim institucijama posvećuje veliku pažnju ovom problemu u želji da preventivu podignemo na najviši nivo”, poručio je Šćekić.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić, kazao je da ustanova kojom rukovodi uz podršku i pomoć ostalih ustanova iz sistema planira niz aktivnosti tokom ovog ali i narednih mjeseci. On je zahvalio medijima na podršci i istakao njihov neprocjenjiv značaj i ulogu u osvješćivanju građana po svim pitanjima koja se tiču javnog zdravlja. I on je pozvao građanke da se odazovu pozivu i obave preventivne preglede.

 “Stoga bih zamolio građanke Crne Gore da izdvoje vrijeme za sebe, urade samopregled dojki ili da se jave u Dom zdravlja Podgorica i uradile preventivni ljekarski pregled, jer samo na taj način mlogu obezbijediti sebi zdraviju budućnost”, kazao je dr Galić.

Foto: gov.me

Direktor Uprave policije, Zoran Brđanin, izrazio je zadovoljstvo što je i policija dio plemenite akcije koja poziva na brigu o zdravlju.

“Koristim ovu priliku da se obratim javnosti, posebno ženama i da iz ugla Uprave policije u ovim vremenima ukažemo na značaj života, s obzirom na sve što nam se dešava i svakodnevni život pun stresa, koji doprinosi, nažalost doprinosi i ovom oboljenju o kojem danas pričamo. Cilj nam je da na ovaj način podignemo nivo svijesti, iako možda na neobičan način, ali i to su načini.
Zahvalnost Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje što su nas pozvali da učestvujemo u ovoj akciji i da kroz redovne kontrole u saobraćaju vršimo i distribuciju flajera ženama vozačima i što je posebno važno ponudimo im besplatne preventivne preglede u zdravstvenim ustanovama”, poručio jeBrđanin.

On je kazao i da će se Uprava policije uvijek rado odazvati ovakvim akcijama

Povezane vijesti