Ministarstvo finansija: Agencija za kreditni rejting S&P potvrdila stabilne izglede Crne Gore

„Potvrda kreditnog rejtinga, urpkos svim globalnim neizvijesnostima, dokaz je da Ministarstvo finansija vodi odgovornu i adekvatnu finansijsku i fiskalnu politiku, uslljed veoma složenih i izazovnih, ekonomskih i političkih spoljnih ali i domaćih okolnosti“, kazali su iz Ministarstva finansija

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanje ocjene ‘B/B’, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„U izvještaju S&P se navodi da bi do poboljšanja rjetinga Crne Gore moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije, uz proširenje ekonomske baze, čime bi se ojačala otpornost na vanjske šokove. U takvom scenariju, očekivanja su da neto javni dug potencijalno bude ispod 60% BDP-a, uz ostvarenje primarnog suficita. Stabilni izgledi odražavaju očekivanja rejting agencije, da će ekonomski rast Crne Gore i dalje biti podržan rastom u sektoru turizma, koji se održao i tokom trajanja rata u Ukrajini. Očekuje se i da će fiskalni deficit i rizici platnog bilansa ostati pod kontrolom, kao i da će ekonomski eksterni kanali finansiranja ostati otvoreni za sve preostale finansijske potrebe koje ispunjavaju domaće banke ili međunarodne finansijske institucije (IFI)“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija su dodali da se u izvještaju kreditne agencije S&P prognozira da će realna stopa rasta BDP-a Crne Gore bti smanjena na 3,2% u 2023. godini, nakon rasta od 6% u 2022. godini.

„Prognozira se i da će se, zahvaljujući snažnom rastu prihoda, deficit opšte Vlade smanjiti na 3,2% BDP-a u 2023. godini, sa 5,2% BDP-a u 2022. godini. Ocjena je da se crnogorski turistički sektor uspješno oporavio nakon pandemije, i broj turista (u periodu od januara do juna 2023. godine) iznosio je 0,58 miliona, što je 14,9% više u odnosu na isti period rekordne 2019. godine. Očekivanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija (SDI) od oko 10% BDP-a godišnje u srednjem roku“, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je potvrda kreditnog rejtinga, urpkos svim globalnim neizvijesnostima, dokaz da Ministarstvo finansija vodi odgovornu i adekvatnu finansijsku i fiskalnu politiku, uslljed veoma složenih i izazovnih, ekonomskih i političkih spoljnih ali i domaćih okolnosti.

„Ostajemo posvećeni cilju da, prevazilazeći brojne negativne efekte međunarodne ekonomske krize, očuvamo makroekonomsku i finansijsku stabilnost Crne Gore u najvećoj mogućoj mjeri. Na osnovu najnovijih indikatora, koji nijesu bili predmet obrade ovog izvještaja, u Ministarstvu finansija, temeljimo očekivanje i da bi, u narednom izvještaju moglo doći do poboljšanja kreditnog rejtinga“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija

Povezane vijesti