Ministarstvo finansija: Paušalne izjave članova Pokreta Evropa Sad

Tvrdnje političara iz  Pokreta Evropa sad, koji su kazali da nerješavanje hakerskog napada dovodi u pitanje preciznost rebalansa budžeta su paušalne i neodržive, saopšteno je iz Ministasrtva finansija.

Ministarstvo finansija u ime Vlade Crne Gore informiše javnost da su neodržive paušalne tvrdnje političara koji su ranije radili unutar struktura državnog organa koji se bavi finansijama, o tome da ”nerješavanje hakerskog napada dovodi u pitanje preciznost rebalansa”, odnosno izmjena i dopuna Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu„, navodi se u saopštenju Ministarstva finasija.

Kako su kazali,  tim Ministarstva finansija je pripremio rebalans, koji se oslanja na ukupne raspoložive podatke potrošnje za tekući period, a podaci o potrošnji avgusta će u redovnoj proceduri biti dostupni tokom naredne sedmice.

Kao i u ranijem nepreciznom informisanju javnosti od strane nosilaca političkih izjava, Ministarstvo finansija upućuje pažnju javnosti da je porez na dodatu vrijednost vrsta indirektnog oporezivanja potrošnje, pa samim tim predstavlja javni prihod koji se u cjelosti generiše iz potrošnje„, navodi se u sopštenju.

Kako dodaju, Ministarstvo finansija je u ime Vlade odgovorno već upoznalo javnost da su podaci o planiranju, plaćanjima i izvršenju budžeta Crne Gore u stabilnom informaciono-tehnološkom (IT) okruženju.

Navedeno kreira objektivnu bazu na osnovu koje se pripremao zakonski tekst o rebalansu budžeta„, navodi se u saopštenju.

Kazači su i da  sistemska rješenja i odgovorni pristupi radu državne uprave predstavljaju resurs građana Crne Gore.

Tekuće aktivnosti i postupanja državne uprave jesu obilježena napornim praćenjem značajne pisane korespodencije, ali kvalitet i posvećenost u radu su odrazi rada timova u državnim organima u kontinuitetu„, zaključeno je u saopštenju

Povezane vijesti