Mitropolija: Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije u nedjelju osveštavaju temelje Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava”

U subotu i nedjelju, 14. i 15. oktobra, Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici proslaviće 10 godina od osvećenja, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Kako je najavljeno iz MCP, proslavi će prisustvovati i patrijarh Porfirije koji će u nedjelju sa mitropolitom Joanikijem kamen temeljac crkve Svetoga Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava”.

“U subotu 14. oktobra u 18 časova biće upriličen svečani doček njegove Svetosti patrijarha srpskog Porfirija i desnice Svetog Spiridona Trimitundskog Čudotvorca. Nakon večernjeg bogosluženja pristupiće se poklonjenju i cjelivanju moštiju Svetog Spiridona”, najavljeno je iz MCP.

U nedjelju 15. oktobra u devet časova, kako su saopštili iz MCP, biće služena Patrijaraška Liturgija kojom će načalstvovati patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske crkve, kao i Mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarija.

“Istog dana u 13 časova, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije osveštaće kamen temeljac crkve Svetoga Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava” čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom. U 19 časova Patrijarh Porfirije će posjetiti Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, u kojoj je po predanju Svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi”, navodi se u saopštenju.

Svečana duhovna akademija, kako dodaju, povodom 10 godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred Sabornog hrama.

Besjedu će održati Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara

Povezane vijesti