Mitropolija: Potpisivanje Temeljnog ugovora ne treba da bude povod za nove podjele

Crnoj Gori je potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nenavist

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve koji je juče potpisan u Podgorici predstavlja zdravi, zakoniti i demokratski način uređenja odnosa između Crkve i države.

Ugovor je, prije svega, sredstvo kojim su država i Crkva iskoristile zakonsku mogućnost iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže riješe, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Pravoslavni vjernici i naša Crkva ovim Ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vjernike drugih Crkvi i vjerskih zajednica.

Njagovo potpisivanje ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osjećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove pođele. Crnoj Gori je potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nenavist.

Stoga, sve one koji ovih dana osjećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, dijeleći njihov osjećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom. Oni, pak, koji ovaj događaj doživljavaju na drugačiji način, takođe ostaju u našim molitvama sa željom da razumiju da je ovaj čin na korist naše zemlje i svih njenih građana

Povezane vijesti

UP objavila hronologiju dešavanja na Cetinju

„U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u