Mitropolit: Bezbožna vlast je htjela da preknjiži svetinje, isto bi se desilo i na Kosovu i Metohiji

Svetinje na Кosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti, jer zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Кosovo, kazao je vladika

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog Svetu liturgiju u Cetinjskom manastiru, poručivši da su svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti.

Ovdje u Crnoj Gori treba pominjemo da je Sveti Stefan bio mladi kralj koji je jedno vrijeme upravljao Zetom. a poslije, neposredno pred preuzimanje prestola upravljao je Budimljanskom župom, jedno dvije ili tri godine. I zato ga pamte naše svetinje i kao velikog dobrotvora, ne samo kao ktitora Visokih Dečana. Кao što se Sveti Petar Cetinjski brinuo i za Patrijaršiju i za Dečane tako se i Sveti kralj brinuo za svetinje u Crnoj Gori. A to se posebno vidjelo u ovim poslednjim vremenima kada smo morali da branimo svetinje da ih bezbožna vlast ne uzme u svoje ruke i da radi s njima šta hoće i da na takav način ponizi našu svetu vjeru“ rekao je Vladika Joanikije.

Kako je kazao, „kad su pokušali da pretumače Njegoša onda tu nema kraja„.

Sve je to povezano. Trebalo je da preknjiže svetinje na državu, pa bi onda po istom obrascu tzv. kosovske vlasti sve preknjižile na kvazidržavu Кosovo. I to je bilo lako prozreti i to je već sve bilo isplanirano. Tako mi ovdje kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Кosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene“ naveo je on.

Vladika se nada da su naše svetinje već sada zaštićene.

Svetinje na Кosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti, jer zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Кosovo. A onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Кosovu i Metohiji preknjiži na tu državu“ upozorio je mitropolit Joanikije

Povezane vijesti