MITROPOLIT: GOSPOD JE DAO AMFILOHIJA CRNOJ GORI DA JE VRATI NJEGOŠU I SV. PETRU

?Povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilohija večeras u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici počela je manifestacija “Dani Mitropolita Amfilohija”, posvećena njegovoj ličnosti, pastirskom radu i književnom stvaralaštvu.

?“Ličnosti kao što je mitropolit Amfilohije imaju tu sudbinu da ih savremenici ne mogu shvatiti u potpunosti. Nekad pokoljenja otkrivaju značaj njihovih djela i zaveštanja, takav talenat i dar može samo gospod da daruje narodu kao što je gospod darovao mitropolita Amfilohija Crnoj Gori da je vrati Njegošu, svetom Petru cetinjskom i svemu onom po čemu je poznata“ kazao je mitropolit Joanikije.

?Kazao je da će oni započeti ove njegove dane koje će se završiti tek 5. Novembra kada ćemo u manastiru stanjevici promovisati projekat njegove biblioteke.

?“Ono što smo imali u vidu, naš mitropolit se pokazao kao velika ličnost, kao veliki duh u više pravaca i delatnosti, kao teolog, pastir, kao mudrac, kao književnik i mogli bismo nabrojati mnogo toga, kao obnovitelj i graditelj“ naveo je on.

➡️Otac Gojko je rekao da je mitropolit bio duhovni vođa naroda.

„Kod mitropolita zaista nije postojala razlika između lične molitve i onoga što je zajednička liturgija“ dodao je otac Gojko Perović.

➡️Mitropolija⬇️

?Večeras je održano Bogoslovsko veče na kojem su učestvovali Mitropolit Crnogorsko-primorski g. Joanikije, Prof dr Dragomir Sando, Bogoslovski fakultet u Beogradu, Dr Andrej Jeftić, Bogoslovski fakultet u Beogradu, Prof dr Mikonja Knežević, Filosofski fakultet u Prištini. Moderator je Gojko Perović, a prenos uživo možete pratiti na Ostrog TV.

?“Dani Mitropolita Amfilohija”, koji se održavaju u Podgorici i na Cetinju od 27. oktobra do 1. novembra.

Opširnije na našem portalu ➡️ budiminfo.me

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

Narodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas