MITROPOLIT: GOSPOD JE DAO AMFILOHIJA CRNOJ GORI DA JE VRATI NJEGOŠU I SV. PETRU

🔹Povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilohija večeras u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici počela je manifestacija “Dani Mitropolita Amfilohija”, posvećena njegovoj ličnosti, pastirskom radu i književnom stvaralaštvu.

👉“Ličnosti kao što je mitropolit Amfilohije imaju tu sudbinu da ih savremenici ne mogu shvatiti u potpunosti. Nekad pokoljenja otkrivaju značaj njihovih djela i zaveštanja, takav talenat i dar može samo gospod da daruje narodu kao što je gospod darovao mitropolita Amfilohija Crnoj Gori da je vrati Njegošu, svetom Petru cetinjskom i svemu onom po čemu je poznata“ kazao je mitropolit Joanikije.

🔹Kazao je da će oni započeti ove njegove dane koje će se završiti tek 5. Novembra kada ćemo u manastiru stanjevici promovisati projekat njegove biblioteke.

👉“Ono što smo imali u vidu, naš mitropolit se pokazao kao velika ličnost, kao veliki duh u više pravaca i delatnosti, kao teolog, pastir, kao mudrac, kao književnik i mogli bismo nabrojati mnogo toga, kao obnovitelj i graditelj“ naveo je on.

➡️Otac Gojko je rekao da je mitropolit bio duhovni vođa naroda.

„Kod mitropolita zaista nije postojala razlika između lične molitve i onoga što je zajednička liturgija“ dodao je otac Gojko Perović.

➡️Mitropolija⬇️

🔹Večeras je održano Bogoslovsko veče na kojem su učestvovali Mitropolit Crnogorsko-primorski g. Joanikije, Prof dr Dragomir Sando, Bogoslovski fakultet u Beogradu, Dr Andrej Jeftić, Bogoslovski fakultet u Beogradu, Prof dr Mikonja Knežević, Filosofski fakultet u Prištini. Moderator je Gojko Perović, a prenos uživo možete pratiti na Ostrog TV.

🔹“Dani Mitropolita Amfilohija”, koji se održavaju u Podgorici i na Cetinju od 27. oktobra do 1. novembra.

Opširnije na našem portalu ➡️ budiminfo.me

Povezane vijesti