Mitropolit Joanikije: Kosovo i Metohija je svesrpsko ognjište

To je svima nama veliko okrepljenje, a naročito u ovim teškim vremenima koja su iza nas, a i danas nisu bolja, a ne izgleda da će i u budućnosti biti lako

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da dolazak Srba sa Kosova i Metohije u posjetu Crnoj Gori predstavlja veliku utjehu i ohrabrenje, jer su oni ostali kod svojih svetinja, čuvajući svetu srpsku zemlju i srpsko ime i prezime.

Mitropolit Joanikije služio je danas liturgiju u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, a sasluživali su mu episkop raško-prizrenski Teodosije, monaštvo i sveštenstvo iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Liturgiji su prisustvovali sveštenici i Srbi sa Kosova i Metohije, koji su sa vladikom Teodosije na pokloničkom putovanju u Crnoj Gori.

Poželjevši dobrodošlicu gostima sa Kosova i Metohije, mitropolit Joanikije je rekao da su oni dobri srpski domaćini kakvih nema u drugim krajevima.

– To je svima nama veliko okrepljenje, a naročito u ovim teškim vremenima koja su iza nas, a i danas nisu bolja, a ne izgleda da će i u budućnosti biti lako. Ali kada nam dođu braća i sestre sa Kosova i Metohije, koji nose svoj krst i sa radošću svjedoče svoju ljubav prema crkvi, otadžbini, a posebno prema Kosovu i Metohiji, svesrpskome ognjištu, onda je za nas to velika utjeha i ohrabrenje – rekao je mitropolit Joanikije.

Episkop Teodosije rekao je da je Kosovo i Metohija srpska zavjetna zemlja, temelj i bit na kojem srpski narod počiva.

On je naveo da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije doživljavao Kosovo i Metohije kao nešto najbliže, nešto što je najviše volio.

– Pored svih nevolja, i kod nas i kod vas ovde, mi gledamo u nebo i jedini naš saveznik istinski, pravi, jeste Gospod. I hvala Bogu što je tako. Neki koji žive pored nas traže saveznike i zaštitu i pomoć u narodima, u vladarima, u moćnim zemljama – rekao je vladika Teodosije

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan