Mitropolit Joanikije na Aranđelovdan bogoslužio u Cetinjskom manastiru

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na Aranđelovdan – svoju krsnu slavu Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.

Sasluživalo mu je cetinjsko sveštenstvo i sveštenomonaštvo.

Protojerej Ostoja Knežević kazao je u liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja da je smisao našeg života da naše ime bude zapisano na nebesima.

Mitropolit Joanikije

“I to je smisao svih naših trudova i borbi duhovnih, i svega onoga što radimo i čemu stremimo u našem zemaljskom životu”, rekao je otac Ostoja.

Dodao je da bogatstvo nikome nije garant propasti, kao što ni siromaštvo nikome nije garant spasenja

Garant je ono čime se bogati srce naše, čime se bogati duša naša”, kazao je otac Ostoja tumačeći današnju jevanđelsku priču o bogatašu i Lazaru.

Govoreći o današnjem prazniku, podsjetio je da Sveti Justin Ćelijski Svetog arhistratiga Mihaila naziva prvim hrišćaninom, prorokom i apostolom.

“Onoga arhistratiga koji je u onome strašnome momentu, kada je veliki anđeo Lucifer otpao od Boga i kada je došlo do velike pobune i smutnje unutar nebeskih vojski, rekao: Stojmo smjerno, stojmo sa strahom. I koji je otrijeznio vojske nebeske da su opet počele da pjevaju: Svet, svet,svet Gospod Savaot, puno je nebo i zemlja slave Njegove“, rekao je on.

Kao što on bdije nad nebeskom vojskom, dodao je otac Ostoja, tako anđeli nebeski bdiju nad nama.

“Mnoštvo je svjedočanstava učešća svetih anđela Božjih u domostroju našega spasenja. Pa i sam početak domostroja spasenja roda ljudskoga osvjedočen je javljanjem arhangela Gavrila Presvetoj Bogorodici i donošenjem blagovijesti o njenoj misiji u spasenju roda ljudskoga. Zato Svetog arhangela Mihaila mnogi i proslavljamo. Proslavlja se ovaj praznik danas i ovdje. Slavi ga i naš Mitropolit kao svoje krsno ime”, kazao je otac Ostoja čestitajući Vladici Joanikiju i svim današnjim svečarima slavu.

Mitropolit Joanikije

Nakon otpusta, Mitropolit Joanikije je rekao da je život nebeskih sila služba Bogu, pjesma Bogu i veličanje slave Božije i divljenje Njegovome veličanstvu.

“Ali, istovremeno i izvršavanje volje Božije. Naravno, kada govorimo o ovome prazniku, skoro je obavezno uvijek da pomenemo i to da je jedan od vrhovnih vođa anđelskih sila, koji je bio ravan Svetome arhanđelu Mihailu, otpao sa svojim legionom. To je Satanailo, koji se bio pogordio i pozavidio Bogu na Njegovoj veličanstvenoj slavi, pa je želio na lukav i podmukao način da prigrabi tu slavu sebi. Ta drama se, dakle, odvila na nebesima u nekoj predistoriji svega što znamo o stvaranju svijeta i što znamo iz Otkrivenja Božijega”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je naglasio da se to što se nekada odigralo na nebesima mnogo često upečaćuje u našoj istoriji.

Dodao je da Sveti arhistratizi i ostale Nebeske sile služe Bogu, ali po Božjoj zapovijesti služe i spasenju roda ljudskoga.

“Svako ko se krštava dobija na krštenju anđela čuvara, tako da danas svi slavimo – svi imamo svog anđela čuvara”, rekao je on.

Dodao je da Bog poštuje slobodu ljudi i da se anđeo čuvar povlači kad čovjek odluta, ali da se vraća čim se čovjek vrati.

Vladika je rekao da je čovjeku svojstveno da odluta, ali i da se vrati, da uvidi da je pogriješio.

“To je čovjek. Jedino đavo nema sposobnosti da se vrati i da uvidi da je pogriješio, nego ostaje uporan do kraja. Možda je i svjesan da je pogriješio, ali nema snage da se vrati. To je njegov pakao”, kazao je Vladika.

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je slavu nebesku najljepše u našem narodu opjevao Njegoš u Luči mikrokozma.

“To što on poše o službi anđela Božjih potpuno je u saglasnosti sa biblijskim predanjem. A naši velji kritičari, naučnici, mnogi od njih, ne svi, su govorili da Njegoš nema nikakve veze sa Biblijom i sa vjerom… Pa su sa tom pričom rušili i crkvu na Lovćenu. Ali, ne samo u našem narodu, nego to je jedna od najljepših poema na svjetskom nivou napisanih u slavu Božju. Sigurno u pojedinim stvarima najljepša”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je rekao da nam je pandemija korone pomogla da se vratimo slavi na pravi način.

“Slava nije u tome da ima što više jela i pića i što više gostiju i uživanja, nego što više vjere, što više ljubavi, što više dobrote, ali, bogme, sve i sa određenom mjerom i skromnošću. Naše slave su bile gospodstvene i otmene. Nije bilo napijanja, prepijanja i prejedanja. Slavilo se da sve bude sveto i čestito i milome Bogu pristupačno”, istakao je Mitropolit Joanikije.

Kazao je da običaj krsne slave moramo održati i u vremenima ove zaraze.

“Da se krsna svijeća ne pretuli, da kum kuma ne zaboravi, da prijatelj prijatelja ne zaboravi, da se vidimo i čujemo iako treba poštovati epidemiološke mjere”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska

Foto: Nikola Joksimović

Povezane vijesti