Mitropolit Joanikije na Cvijeti u Cetinjskom manastiru: Džaba znanje, ako je srce nečisto

Onaj narod koji je bio otvorenog srca i otvorene duše i posebno djeca čistoga srca i čiste duše dočekali su ga sa nevjerovatnim oduševljenjem.

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros, na Cvijeti Svetu službu u Cetinjskom manastiru.

Sasluživalo mu je cetinjsko sveštenomonaštvo i sveštenstvo.

U liturgijskoj propoviedi na temu današnjeg praznika Vladika je rekao da se đavo toliko bojao Krsta Hristovoga unaprijed da se vidjelo da se događa nešto sudbinsko što će potresti i nebo i zemlju kada Gospod dođe u Jersalim.

Gospod je vodio računa o slabostima svojih učenika pa jeučinio preveliko i preslavno čudo gdjese projavila sila Njegovoga Božanstva. Prije Njegovoga ulaska u Jerusalim, On je iz groba vaskrsao svoga prijatelja četvorodnevnoga Lazara. On ga je pozvao riječju ljudskom, kao čovjek, ali je kroz te riječi djelovala sila Božja i mrtvac je oživio”, kazao je on.

Dodao je da je to poslužio učenicima Njegovim na ukrepljenje prije ulaska u Jerusalim.

Kada je sjutri dan, poslije vaskrsenja Lazarevog Gospod ušao u Jerusalim, ušao je kao pobjeditelj smrti. Iako je ušao veoma skromno, kao obični čovjek, kao siromah, kao jedan od nas, jašući na magaretu. Nije ušao kao car koji se vraća iz ratnoga pohoda, sa pobjedom i unaprijed pripremljenim dočekom. Gospod je u Jerusalim ušao skromno, ali je Duh Sveti pokrenuo cio narod iz Jerusalima da izađe u susret pobjeditelju smrti”, kazao je Vladika Joanikije.

Onaj narod koji je bio otvorenog srca i otvorene duše, naglasio je Mitropolit crnogorsko-primorski, i posebno djeca čistoga srca i čiste duše dočekali su ga sa nevjerovatnim oduševljenjem.

Odmah se napravila čudesna, neopisiva i neponovljiva svečanost u Jerusalimu. Pjevali su tom skromnom čovjeku koji dolazi kao spasitelj svijeta, kao mesiji. Zapravo, već se projavila sila Njegove ličnosti i već je sila Njegovog Božanstva, Njegova životnosna sila obuhvatila srca vjerujućeg naroda. Svi su klicali: Osana na visinama”, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Objasnio je da ta pjesma priliči samo Mesiji.

To znači: raduje se, pjeva himnu Gospodu i nebo i zemlja. Ali, pojedini ga nisu tako dočekali. A to su bili književnici i fariseji. Interesantno, oni koji su znali stara proroštva i sve iz Staroga zavjeta do detalja kako će biti kada dođe Gospod, kada dođe Mesija. Sve su oni to znali po knjigama. Međutim, oni nisu prepoznali Hrista. Zašto? Zato što je srce njihovo bilo okovano zavišću, pakošću i mržnjom. Džaba znanje, ako je srce nečisto”, kazao je Mitropolit Joanikije

Izvor: Mitropolija

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan