Mitropolit Joanikije: Ne otuđujmo se od Boga; Da nije crkve, ne bi bilo ni naroda. Ona održava porodicu

Braćo i sestre, ne otuđujmo se od Boga. Otuđenje od Boga je istovremeno otuđenje od svojih bližnjih. Što se više udaljujemo od Boga, to više tonemo u tamu, naš um pomračuje i onda nismo sposobni ni za šta, a posebno ne da tvorimo dobro i da našu zajednicu učinimo kvalitetnom. Otuđenje od Boga je izvor svake patnje, naročito duševne, kao i depresije, očajanja, tuge.

Kada smo sa Hristom, onda imamo i osjećamo smisao života, poručio je mitropolit crnogorsko- primorski Joanikije na ponoćnom molebanu održanom u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

U okviru dočeka pravoslavne Nove godine, na platou ispred Sabornog hrama, građani su takođe nalagali badnjake, dok je ponoć dočekana vatrometom. Osim badnjaka, pjevajući pjesme posvećene srpskom narodu, većina okupljenih nosila je i trobojke.

Narod se vratio vjeri i to održava. Ne bi ništa od toga bilo da nije naše Mitropolije i Srpske pravoslavne crkve. Da nije crkve, ne bi bilo ni naroda. Ona održava porodicu, izjavio je nakon proslave jedan od okupljenih.

Osim Srpske, nova Julijanska godina počela je i za Rusku, Gruzijsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Rusku zagraničnu crkvu

Povezane vijesti