Mitropolit Joanikije: Njegoš se kroz „Gorski vijenac“ uzdigao do neba

Njegoš je imao istinsko iskustvo Neba, nebeske svjetlosti, božanske miline i blagodati, poručio je vladika

Mitropolija

Manifestacija „Dani Njegoševi”, koje organizuje književno društvo „Njegoš“, NVO „Njegoševe večeri poezije“ i Udruženje književnika Crne Gore otvorena je sinoć svečano na Cetinju. 

Mitropolit Joanikije blagoslovio je početak manifestacije, navodeći da je Njegoš imao istinsko iskustvo Neba, nebeske svjetlosti, božanske miline i blagodati.

  • To iskustvo imamo sadržano u Luči bez ikakve sumnje. Ne može niko koristiti taj jezik, ko nije jezikom Božijim dotaknut, čije srce nije zaplamćelo tom radošću Božijeg prisustva – kazao je mitropolit Joanikije na svečanom otvaranju ove kulturne manifestacije, upriličenom nakon večernje službe u Cetinjskom manastiru.
    Kako je istakao vladika, kroz poeziju pjesnikse  uzdiže do neba, kao što se Njegoš uzdigao svojim duhom, pišući Luču i Gorski vijenac, do nebeskih visina.
  • Kroz stvaralaštvo, on postaje sapričasnik božanskog stvaralaštva – besjedio je mtropolit.

Vladika je skrenuo pažnju na jednu stvar, kojom su se, kako je kazao, možda naši književni kritičari sve do skoro ogriješili o Njegošu,  u tom pogledu što su govorili da Njegoš ne pominje Hrista u svojim djelima, osim jedno dvaput, što naravno nije tačno.

  • On ga slavi kao nebeskog Mladenca, kome su se istočni mudraci poklonili sa darovima, on ga slavi kao Sunce pravde u Luči, kao Sina prevječnoga Oca nebeskoga, kao preblagog tihog Učitelja koji je vaskrsenjem smrt porazio. Ne treba zaboraviti da je jedan značajan dio Gorskog vijenca Njegoš posvetio upravo Hristovom rođenju. Koga on to slavi kada pjeva o proslavi Božića na Cetinju nego Hrista, Njegovo rođenje i Njegov dolazak u ovaj svijet. Međutim, kada govorimo o Njegoševoj duhovnosti, možda je ponajbolje, najsigurnije da se pozabavimo igumanom Stevanom.To je u suštini najjasniji lik u Gorskom vijencu. On je starac od 80 godina, poodavno izgubio svoj vid, ali je progledao duhovnim vidom. On nije slijepac pošto gleda duhovnim očima. On je mnogo obiša svijeta, nasrka se dima s žertvenikah, on je pohodio najsvetije oltare, slavio Božić u Vitlejem, slavio ga u Atonsku Goru, slavio ga u sveto Kijevo, pa je zato i sposoban kao čovjek koji je osvećen, koji se ispunio Duha Svetoga da podžeže oganj u srcima junaka koji se bore za slobodu, za očuvanje Crkve, časti, imena i obraza- zaključio je mitropolit.

Povezane vijesti