Mitropolit Joanikije odlikovan Krstom vožda Đorđa Stratimirovića

Centar za razvoj Šajkaške uz saglasnist porodice Stratimirovića od Kuplina, danas, 17. novembra, odlikovao je o mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija Krstom vožda Đorđa Stratimirovića.

Mitropolit Joanikije je odlikovan za osvedočeno i samopregorno služenje Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasijanja, kao i za požrtvovano istrajavanje na vrijednostima svetosavske duhovnosti i ideja svesrpskog jedinstva, osobito u znak priznanja za pokazanu vjernost i značajan doprinos na djelu svedočenja vrijednosti i očuvanja tradicija Srpske Vojvodine.

Ovo visoko priznanje, koje nosi ime po voždu srpske narodne vojske za vreme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine, mitropolitu je uručeno u prostorijama Mitropolije crnogorsko-primorske na Cetinju, a odlikovanje je u ime porodice Stratimirović uručio gospodin Ivan Stratimirović.

Mitropolit Joanikije

Blagodareći na visokom odlikovanju, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je kazao da mu je velika čast što su ovdje danas potomci vožda Đorđa Stratimirovića s kojim je Njegoš ostvario kontakt i odlikovao ga najvećim tadašnjim odlikovanjem Crne Gore – Obilića medaljom.

  • Vožd Đorđe Stratimirović bio je vjesnik srpske slobode i zato ga je Njegoš odlikovao i time ga istakao kao primjer svima nama. Naravno, treba se sjetiti da su kasnije i Danilo Petrović i kralj Nikola održavali prisne veze sa Đorđem Stratimirovićem i te veze srpskog vojvodstva i srpske Vojvodine i Crne Gore ne treba nikada zaboraviti. To su veze koje se pamte i koje nas obavezuju i ovo je danas jedan svečani trenutak kada se svega toga sjećamo. Ovo odlikovanje, koje ste mi danas uručili, koje primam sa velikom zahvalnošću, ostaće večiti svjedok tih veza koje treba da unapređujemo. Smatramo da je veliki blagoslov što potomci vožda Đorđa Stratimirovića, i svi oni koji baštine one vrijednosti kojima nas je on zadužio, njeguju te svijetle tradicije – kazao je Joanikije.

Povezane vijesti

Novak u četvrtfinalu Rolan Garosa

Srpski teniser lako pobijedio Peruanca Huana Pabla Variljasa Naјbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa. U meču četvrtog kola, Novak je