Mitropolit Joanikije: Vremena se mijenjaju, ali vjera ostaje

Mitropolit je istakao da je na Trsi oživjela punoća duhovne radosti jer se obnovio još jedan božiji hram

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop budimljansko-nikšićki Metodije osveštali su Hram Svetog velikomučenika Georgija u pivskom selu Trsa. U besjedi nakon liturgije, mitropolit je istakao da je na Trsi oživjela punoća duhovne radosti jer se obnovio još jedan božiji hram. Kazao je da se samo može zamisliti kakva je punoća bila kada je ova svetinja podignuta 1899. godine, ako se uzme u obzir koliko je tada ovdje bilo naroda, koliko đaka po školama, kao i ovaca po pasištima.

– Međutim, iako se vremena mijenjaju, vjera se ne mijenja, već vjera, čast i poštenje uvijek imaju istu sadržinu i značenje i daju smisao života – istakao je vladika i primijetio da ljudi, iako su se odselili, nijesu zaboravili svoje korijene, vać da njeguju pamćenje i ma gdje da žive, sjećaju se svoga zavičaja, rođenoga ognjišta, grobova svojih predaka, a posebno svojih svetinja, i to je ono što posebno raduje.

Bez Hrista nema sloge i snage

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije istakao je da se nikad ne možemo obnoviti, postati cijelost, postati složni i jaki bez Hrista.

-Ako se On među nas ne useli, ako On ne bude centar oko koga ćemo se sabirati i kao narod i kao pojedinci. Bog da vas blagoslovi i udostoji Carstva nebeskoga – poručio je episkop Metodije.

– I evo, događa se pred našim očima nešto čudesno. Ovi krajevi i ove svetinje, koje su izgledale napuštene, pa i ognjišta napuštena i grobovi zaboravljeni, oni sada povratkom našega naroda vjeri, daju novu snagu i novu svježinu našem rodu i objedinjavaju nas u Duhu Svetome. Crkva objedinjava sve i čini svakoga bliskoga jedno drugome – pojasnio je Mitropolit i dodao da smo u crkvi svi braća i sestre u Hristu Isusu.

– Imamo jednoga Oca našega nebeskoga, kome se molimo i prema kome imamo slobodu da uvijek kucamo na vrata Njegove ljubavi i Njegovoga srca, da nam otvori dveri svoga milosrđa. I imamo svi jednu majku, to je Srpska pravoslavna crkva. Ali to je jedna sveta i saborna i apostolska Crkva – istakao je on

Povezane vijesti

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan