Mitropolit: Poštujemo medicinu, ali ljude je uhvatila velika panika

A kako ih neće uhvatiti kad se širi panika putem medija, upozorio je vladika

Poštujemo nauku i medicinu, crkva se nikad nije suprostavila nikakvim zvaničnim dostignućima medicine, kazao je juče nakon liturgije u manastiru Ostrog mitropoliot Joanikije.

Govoreći o epidemniji korona virusa, vladika je poručio da se moraju držati vrata manastira Ostroga i ćivot Svetog Vasilija cijelo vrijeme otvorenim.

  • Da bi svi oni i koji boluju i oni koji se trude oko bolesnika, a koji žele da dođu ovdje da se pomole Bogu i za svoje, i za zdravlje svojih bližnjih, da im omogućimo pristup najvećem iscjelitelju i čudotovrcu, Svetom Vasiliju Ostroškom. Da odavde svi ponesu utjehu u svom srcu i da se ohrabre. Proći će i ova epidemija, bile su i ranije sve opake epidemije i trajale tu oko dvije godine. Nadamo se da će i ova brzo proći – rekao je Mitropolit Joanikije.

On je naglasio da je gora od epidemije ovog virusa epidemija straha.

– Ljekari sami kažu da su gledali teške bolesnike, ali ako se ne boje i ako se Bogu mole i u Boga uzdaju, onda su mnogo jači. A kažu da oni koji dođu i sa lakšom slikom bolesti, a prepadnu se, da je to najopasnije i ako ih uhvati panika. A kako ih neće uhvatiti panika kad se širi panika putem medija. I mnogo toga se nerazumno radi. Naravno, mi kao Crkva, poštujemo nauku, medicinu, nikakvim zvaničnim dostignućima medicine se nikada nismo suprotstavili, niti ih poricali, već smo ih afirmisali i preporučivali, kao što i sada poštujemo i poručujemo da se ljudi čuvaju i poštuju preporuke medicinske nauke. Ipak, nije sve u medicini, nije sve u tome ni koliko će čovjek živjeti, nego kako će živjeti. Najvažnije je da sačuvamo vjeru, obraz, čast i ljubav prema Bogu i prema bližnjima – poručio je vladika

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne