Mješoviti tim kreće u borbu protiv eksploatacije šuma

Na sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije ocijenjeno je da je situacija u šumarstvu neodrživa i da takav sistem ne funkcioniše nigdje u Evropi.

Premijer Dritan Abazović poručio je da će biti formiran mješoviti tim koji će već sjutra krenuti u kontrolu terena u cilju suzbijanja nelegalne eksploatacije šuma.

Abazović je kazao da bi u tom timu bili predstavnici Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva poljoprivrede, Uprave za šume, NVO sektora, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprave za prihode i carinu… Fokus, kako kaže, sada treba da bude na kratkoročne ciljeve.

„Treba formirati mješoviti tim ljudi koji će izaći na teren. Očekujem da to odmah uradimo. I ja sam spreman da preuzmem koordinaciju tog tima jer hoćemo brz i efikasan rezultat“, kazao je premijer.

On je naveo da neke procjene kažu kako je zbog nelegalne sječe šuma država izgubila milijardu eura.

„U prethodnoj godini podneseno je oko 100 krivičnih prijava kada je riječ o nelegalnoj sječi šuma. Većina toga nije uopšte uzeta u razmatranje. Ako ne budemo imali malo represivnije mjere teško da ćemo ljude otkloniti od toga“, kazao je Abazović.

Kaže i da su trenutno najviše napadnute u Beranama i Rožajama. Premijer je saopštio i da je spreman Zakon o šumama, koji bi trebalo bolje da uredi tu oblast.

„Ali nama trebaju brza i sprovodiva rješenja“, kazao je Abazović.

Povezane vijesti

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan