MJEŠTANI KONJUHA ISTRAJNI U NAMJERI DA ZAŠTITE SVOJ KRAJ

Protest mještana potkomovskih sela protiv nekontrolisane sječe šume i devastacije ovog kraja održan je juče na Brodu – mjesna zajednica Konjuhe kod Andrijevice.

Kako smo ranije objavili, mještani sela Konjuhe blokirali su nedavno put kamionima koji prevoze drvnu masu, izražavajući revolt prema dugogodišnjoj neplanskoj sječi šume i devastaciji ovih krajeva. Tada su neki mještani i uhapšeni i privedeni u stanicu policije, na šta su se i juče osvrnuli i rekli da ih to nije obeshrabrilo već da će biti samo istrajniji.

Mještani su juče na zboru od nadležnih institucija zatražili da što hitnije preispitaju koncesione ugovore koje je država sklapala sa koncesionarima i da zaustave svaku dalju sječu šume na tom prostoru. Zahtijevaju i da se što prije, u cilju sprečavanja daljeg uništavanja šume, vodoizvorišta i putne infrastrukture, inicira izmjena zakona koji se tiču upravljanja državnim resursima.

Skupu su prisustvovali predstavnici Opštine Andrijevica, mještani više potkomovskih sela, kao i ljudi sa strane koji su prepoznali značaj i borbu mještana sela Konjuhe i došli da podrže.

„Mi smo danas ovdje da odlučno kažemo – dosta je bilo pljačke naših prirodnih bogatstava. U tome imamo podršku od lokalne uprave, ali nemamo od Uprave za šume od koje je došlo čitavo ovo zlo. Zbog toga odgovorne u Upravi za šume molimo da zaustave dalju sječu šume i time spriječe uništavanje ovog kraja.“ – u obraćanju je naveo mještanin sela Konjuhe, Sveto Babović

Prisutnima se između ostalih obratio i predsjednik Mjesne zajednice Gornje Luge Božo Ćulafić. koji je pozvao okupljene da kroz radikalizaciju protesta istraju u svojim zahtjevima.

Povezane vijesti