MJEŠTANI ŠEKULARSKOG SELA MEZGALE STRAHUJU OD KLIZIŠTA

Ni nakon pola godine nije ponađeno adekvatno rješenje za sanaciju klizišta koje se, u dužini od preko 600 metara, pojavilo u šekularskom selu Mezgale, kada je ugroženo više kuća i u nepovrat odneseni voćnjaci i nekoliko hektara obradivog zemljišta. Jedino je opštinska Agencije za investicije i razvoj, uz dosta napora, uspjela da izvrši ponovni proboj seoskog puta koji je pojavom klizišta bio potpuno zatrpan. Mještani navode da sem toga nijesu preduzete nikakve mjere u cilju obezbjeđivanja terena od daljih pokretanja, čime, kako navode postoji opravdani strah da će nova prirodna katastrofa zahvatiti ovo selo.

– Stručnjaci iz Geološkog instituta obišli su klizište u Šekularu i dali preporuke za izvođenje određenih radova. Ti radovi su za početak podrazumijevali samo ponovni proboj puta u dijelu klizišta, dok su poslovi oko neke ozbiljnije sanacije klizišta iziskivali nova ispitivanja terena i pozamašna incvesticiona ulaganja. Do tih naknadnih poslova nije došlo niti je iko izrazio spremnost da nam puži ruku pomoći, sem što je Opšina Berane dala svoj maksimum da se ponovo uspostavi saobraćajna komunikacija u ovom dijelu sela. Zato naredne dane i mjesece dočekujemo u strahu, jer čim krenu obilnije padavine, postaji mogućnost da se klizište ponovo pokrene i dobar dio sela sravni sa zemljom – navode mještani.

Apeluju i da se u međuvremenu iznađe bilo kakva mogućnost u pravcu obezbjeđuvanja ovog nestabilnog terena od daljih pokretanja. Ukoliko se to ne desi, najavili su da su zbog velike opasnosti koja im prijeti, primorani da se sele sa svojih vjekovnih ognjišta.

Izvor: Dan
Foto: Darko Jovović

Povezane vijesti