MMF poboljšao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu

MMF za 2028. godinu Crnoj Gori predviđa rast ekonomije od tri odsto. Kada je riječ o zemljama regiona, Hrvatska će zabiježiti rast od 2,7 odsto, Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) po dva odsto, a Sjeverna Makedonija 2,5 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je u najnovijim jesenjim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 4,5 odsto. To je 1,3 procentna poena više u odnosu na aprilske prognoze, kada se procjenjivalo da će ovogodišnji rast iznositi 3,2 odsto. MMF je u danas objavljenim oktobarskim prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, prognozirao rast crnogorske ekonomije za narednu godinu od 3,7 odsto, što je više u odnosu na prognoze iz aprila kada se procjenjivao rast od tri odsto.

MMF za 2028. godinu Crnoj Gori predviđa rast ekonomije od tri odsto. Kada je riječ o zemljama regiona, Hrvatska će zabiježiti rast od 2,7 odsto, Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) po dva odsto, a Sjeverna Makedonija 2,5 odsto. Kada su u pitanju globalne prognoze, svjetski ekonomski rast će usporiti sa 3,5 odsto iz prošle godine na tri odsto u ovoj godini i na 2,9 odsto naredne. Kako se dodaje u prognozi MMF, globalni ekonomski oporavak od pandemije virusa korona u svijetu je slab i neujednačen, sa značajnim regionalnim razlikama, a privredna aktivnost se i dalje nalazi ispod nivoa prije pandemije.

– Uzroci sporog oporavka su višestruki, od dugoročnih posljedica pandemije, rata u Ukrajini i geoekonomske fragmentacije, do uzroka ciklične prirode, kao što su efekti pooštravanja monetarne politike, ili ekstremne vremenske prilike- navodi se u izvještaju.

Očekuje se da će razvijene ekonomije usporiti svoj privredni rast sa 2,6 odsto u prošloj godini na 1,5 odsto u ovoj i 1,4 odsto u narednoj godini, kada se osjete efekti pooštravanja monetarne politike. MMF prognozira da će ekonomski pad na tržištima i ekonomijama u razvoju biti znatno manji, sa 4,1 odsto u prošloj godini na četiri odsto u ovoj i narednoj godini.

– Globalna stopa inflacije će pasti sa 8,7 odsto u prošloj godini na 6,9 odsto u ovoj godini i na 5,8 odsto u narednoj, ali ona se u većini slučajeva neće vratiti u željene okvire do kraja 2025. godine- naveo je MMF

Povezane vijesti