Monstat: Popis uspješno završen, preliminarni rezultati 25. januara

Poručuju da imajući u vidu sve sprovedene aktivnosti i kontrolne mehanizme, građani mogu imati bezrezervno povjerenje u čitav proces, kvalitet i povjerljivost prikupljenih podataka

Uprava za statistiku MONSTAT saopštila je da će preliminarni rezultati popisa biti objavljeni 25. januara.

– Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine je počeo 3. decembra i trajao zaključno sa 28. decembrom 2023. godine, a uspješno je realizovan u procesu u kom je pokazana odgovornost i zrelost društva, svjesnog značaja statističkih podataka države – tvrde iz MONSTAT-a.

U MONSTAT-u naglašavaju da su prikupljeni ključni podaci o stanovništvu, domaćinstvima, stanovima, ali i drugi važni podaci koji se odnose demografske karakteristike, obrazovanje, na uslove u kojima građani žive, na zaposlenost odnosno nezaposlenost, informacionu pismenost i druge karakteristike stanovništva.

– Tokom ovog perioda, popisivači su sa instruktorima i državnim instruktorima intenzivno radili na prikupljanju podataka i zajedno sa građanima doprinijeli realizaciji najveće i najznačajnije statističke akcije u zemlji. Zahvaljujemo svim građanima koji su odvojili vrijeme i pružili potrebne informacije od značaja za definisanje i sprovođenje vladinih politika, za naučna istraživanja i biznis zajednicu, civilno društvo i širu javnost, a posebno za dalji rad Uprave za statistiku – kazali su iz MONTSTAT-a.

Poručuju da imajući u vidu sve sprovedene aktivnosti i kontrolne mehanizme, građani mogu imati bezrezervno povjerenje u čitav proces, kvalitet i povjerljivost prikupljenih podataka.

– U narednim mjesecima, nakon unosa podataka, zaposleni Uprave za statistiku će sprovesti statističke kontrole, obradu podataka i detaljne analize da bi se pripremili zvanični rezultati popisa, a preliminarne rezultate građani mogu očekivati 25. januara 2024. godine – navode iz MONSTAT-a.

Dodatno, Uprava za statistiku će blagovremeno obavijestiti javnost o izradi i upotrebi softvera, aktivnosti kojoj se pristupa sa posebnom pažnjom i odgovornošću, a sve u cilju obezbjeđivanja mogućnosti građanima da provjere vjerodostojnost unešenih podataka.

Ovo, kako kažu, predstavlja neposredni i najveći mogući nivo kontrole samog procesa.

– Uprava za statistiku i njeni zaposleni, zahvaljuju još jednom svim građanima koji su učestvovali u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova i time doprinijeli uspjehu izuzetno važnog statističkog procesa, čiji će rezultati služiti kao osnova za planiranje i donošenje odluka u različitim segmentima društva. Zahvaljujemo popisivačima, instruktorima i državnim instruktorima, članovima popisnih komisija na izdvojenom trudu i radu, kao i članovima skupštinskog Odbora za praćenje i sprovođenje popisa na velikom doprinosu te medijima na profesionalnom izvještavanju, što je sveukupno je dovelo do toga da ovaj popis bude jedan od najtransparentnijih procesa popisivanja. Takođe, zaposleni Uprave za statistiku, na čelu sa direktorom Miroslavom Pejovićem, svim građanima žele srećne praznike i uspješnu 2024. godinu – zaključuju u MONSTAT-u.

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim