Monstat zabilježio pad cijena treći mjesec uzastopno

Ova pojava u posljednjem kvartalu prošle godine uticaće na niže ili nulto usklađivanje januarskih penzija

Crna Gora je u decembru imala treći uzastopni mjesec sa zabilježenim padom cijena – deflacijom, navedeno je u jučerašnjem izvještaju Uprave za statistiku Monstat.

U oktobru i novembru došlo je do pada cijena za po 0,3 odsto, a u decembru za 0,5 odsto. Ovo je prvi put od 2020. godine da je zabilježena deflacija u više mjeseci zaredom, kada je tu pojavu od čak pet mjeseci uzastopno, uticala pandemija i glabalni pad cijena naftnih derivata.

Na deflaciju u ova protekla tri mjeseca uticalo je snižavanje cijena goriva, dijela prehrambenih namirnica i usluga smještaja.

U oktobru je do deflacije došlo do značajnijeg pad cijena od oko šest odsto kod povrća, usluga smještaja, voća, mlijeka, sira i jaja. U novembru je deflaciju izazvalo snižavanje cijena goriva, kao i pojeftinjenje usluga smještaja i voća, dok je u decembru nastavljen pad cijena goriva, a pojeftinilo je i voće, povrće i meso.

Deflacija u posljednjem kvartalu prošle godine uticaće na niže ili nulto usklađivanje januarskih penzija. Monstat inflaciju računa tako što procenat rasta ili pada cijena po grupama proizvoda množi sa ponederima, koji predstavljaju procenat čestog korišćenja tog proizvoda ili usluge u potrošačkoj korpi.

Iz ovih podataka jasno je da je na pojavu deflacije dominantan uticaj imao pad cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu, a dijelimično i pojeftinjenje dijela osnovnih životnih namirnica. Uticaj je mogla imati i akcija “stop inflaciji” u kojoj su trgovci, uz saradnju sa tadašnjom Vladom, snizili cijene za oko stotinjak artikala u ovom periodu.

Godišnja stopa inflacije u decembru iznosila je 4,3 odsto, i ona predstavlja rast opšte stope cijena u odnosu na decembar 2022. godine. To je bila i najniža godišnja stopa inflacije u protekle dvije godine. Ovo pokazuje da godišnja inflacija značajno usporava, ali da bi mjesečna deflacija trebalo da traje značajno duže i sa većim procentima da bi se cijene vratile na period prije velikog rasta od prije dvije godine

Povezane vijesti

Vlada smijenila Brđanina

Premijer rekao da će zadužiti ministra unutrašnjih poslova da raspiše „javni poziv za v.d. direktora“ policije od 4. do 10. marta!? Vlada je večeras, na