MZ: Prosječna zarada izabranog doktora preko 1.600 eura, pozivamo na vraćanje empatije prema pacijentima

Ministarstvo zdravlja će hitno od direktora zdravstvenih ustanova primarnog nivoa tražiti kompletnu i detaljnu analizu rada izabranih doktora za prethodni period kako bi se precizno uvrdile činjenice i donijela najbolja rešenja

Prosječna zarada izabranog doktora iznosi preko 1.600  eura, pozivamo na vraćanje empatije prema pacijentima, poručili su iz Ministarstva zdravlja (MZ) povodom danas održanog protesta izabranih doktora.

– U cilju objektivnog informisanja javnosti obavještavamo građane da su netečne i neutemeljene informacije koje su ovih dana iznosili pojedini izabrani ljekari, koje se potpisiju kao članovi Sindikalne organizacije, saopšteno je iz MZ.

Naime, kako su naveli iz resora, zvanični podaci Fonda za zdravstveno osiguranje koji isplaćuje zarade kompletnom zdravstvenom sistemu pokazuju da prosječna plata u zdravstvenom sistemu Crne Gore uključujući i ostala lična primanja – za april 2023. iznosi 982 eura.

– Prosječne zarade uključujući i ostala lična primanja za april 2023.godine, za ljekare specijalista i ljekare specijalista stomatologije, ljekare subspecijaliste, izabrane ljekare i srednje medicinski kadar su iznosile: ljekar specijalista i ljekar specijalista stomatologije – 2.065,83 eura; ljekar subspecijalista – 2.538,42 eura; izabrani ljekar – 1.615,75 eura; srednje medicinski kadar – 776,34 eura, naglasili su iz Ministarstva.

Takođe, kako dodaju, važno je napomenuti da prvih 50 izabranih doktora po visini mjesečnih primanja ima zaradu veću od 2 000 eura, dok se prvih 100 plata u zdravstvenom sistemu kreće čak od 5.930 do 3.119 eura.

Iz Ministarstva podsjećaju, da su u proteklom periodu upravo na inicijativu resora zdravlja plate svim zaposlenim u zdravstvu značajno uvećane, te se sada nalaze “među najvišim za ovu oblast u cijelom regionu”.

– Ljekari su zasluženo dobili uvećanje zarada, ali sada nam predstoji period vraćanja empatije prema pacijentu koji treba da bude siguran da ga u zdravstvenom sistemu čeka pomoć i briga za njegovo zdravlje bez bojazni da će bijeli mantili ostati nijemi na patnju i bolest koja čeka ispred njihove ordinacije. Takođe, Ministarstvo zdravlja će hitno od direktora zdravstvenih ustanova primarnog nivoa tražiti kompletnu i detaljnu analizu rada izabranih doktora za prethodni period kako bi se precizno uvrdile činjenice i donijela najbolja rešenja, zaključuju

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u