NA PLANINI ZELETIN OSVEŠTAN KRST

Na jednom od vrhova planine Zeletin, koja je dio masiva Prokletija, osveštano je krsno znamenje.

Trudom mještana sela Ulotina, krst, čije su dimenzije šest metara sa četri metra, na vrh čija je nadmorska visina 2039 metara, postavljen je 2019. godine.

Sveštenik Bojan Radunović, paroh gornjepolimsko-gusinjski, u prisustvu vjernog naroda, obavio je čin osvećenja. Ovom prilikom on se obratio prigodnom besjedom, zahvalivši sabranima što su sa bližnjima i gostima došli da učestvuju u bogougodnom djelu osvećenja krsnog znamenja.

„A bližnji nije samo brat po krvi, već svaki onaj brat po vjeri i svako ko nam dobro čini i želi. Treba učiniti podvig, dati jedan dio sebe pa se popeti do ovog živopisnog mjesta. Jeste zahtjevno, ali predstavlja i radost doći i vidjeti ovakvu ljepotu i prirodu, tvorevinu Božju. Posebnu radost predstavlja biti gost kod ovako dobrih i gostoprimnih ljudi, domaćina, kakvi su Uloćani uvijek i bili“, kazao je o. Bojan, podsjetivši da su mještani Ulotine imali namjeru da i ranije osveštaju postavljeno krsno znamenje na katuništu, na planini Zeletinu, da ono, kako je naveo sveštenik Radunović, bude još bliže svakom ko naiđe kroz Ulotinu.

„Da vide da tu živi pravoslavni rod, a krst neka bude na zaštitu svima od svake vidljive i nevidljive zamke neprijateljske, od svake demonske sile, od svakoga ko bi pomislio, ne daj Bože, da na krst udari i da mu to može prođe, kao što su pokušavali kroz istoriju, ali im to nije uspjelo. Sve to zahvaljujući vjeri, koja je duboku usađena u svakog onog Kuča, Rovčanina, Vasojevića koji živi u selu Ulotina. Neka Gospod Bog uzme za dobro djelo domaćinima, vama gostima što ste ovdje došli, što ste ovakav krst izgradili i postavili“, rekao je jerej Bojan Radunović.

Sabranje je potom nastavljeno uz trpezu bratske ljubavi, koju je organizovao Bratislav Baćko Vlahović. Prigodne stihove kazivao je Darko Jovović, novinar, na fruli je svirao Željko Martinović, a na harmonici Budo Kastratović. Bratsko sabranje epskom poezijom uz strune gusala pozdravio Radovan Furtula, inače doktor hitne medicinske pomoći iz Andrijevice, koji je pobrinuo da uspon na vrh prođe u najboljem redu.

Povezane vijesti