Na pomolu dogovor o izvozu žitarica

Sporazum bi trebalo da obuhvati izvoz ruskog žita i vještačkog đubriva

Rusija, Turska i Katar mogle bi ovih dana u Budimpešti da sklope novi sporazum o izvozu žitarica, navodi njemački Bild, pozivajući se na intenzivnu ljetnju prepisku ruskog i turskog ministarstva spoljnih poslova o „pšeničnoj temi“.

Ruske vlasti nijesu dale nikakve službene izjave o tom pitanju, iako Bild navodi da je u Budimpeštu već stigao šef ruske pokrajine Tatarstana Rustam Minihanov, a predviđa se čak i dolazak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi Capital.ba.

Prema pisanju njemačkog časopisa, sporazum bi trebalo da obuhvati „izvoz ruskog žita i vještačkog đubriva“, prije svega u Afriku, a turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan želi da se obnovi Crnomorski pšenični sporazum, iz kojeg je Rusija u julu samoinicijativno izašla, te da i novi sporazum obuhvata nesmetani izvoz ukrajinske pšenice.

Kako govore insajderi, Turska bi bila organizator dostave pšenice, a Katar sponzor. Turska želi da u novi sporazum budu uključene i Ujedinjene nacije.

Doduše, jedan turski list, pozivajući se na izvore u turskom ministarstvu odbrane, navodi da Turska „ne radi na alternativama sporazumu o žitu“. Međutim, istovremeno, zvanična Ankara potvrđuje da će komercijalnim brodovima i onima za prevoz žita omogućiti siguran prolaz kroz Bosfor i Dardanele, piše Jutarnji list

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u