Nacionalni park Lovćen

Nacionalni park Lovćen se nalazi na planini Lovćen, koja je dio Dinarhih Alpa, i nalazi se na jugoistoku Crne Gore, između Skadarskog basena, Kotorskog zaliva i Budvanske rivijere. Obuhvata područje od 6.220 hektara, sa centralnim i najvišim dijelom planine, koji predstavlja simbol slobode “sveti oltar” za stanovnike Crne Gore.

Proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine i ima veliki kulturni i istorijski značaj kod lokalnog stavništva. Poznate Lovćenske serpentine predstavljaju svojevrsnu arhitektonsku relikviju, koja je pored Njegoševog mauzoleja, jedno od najposjećenijih mjesta u toj regiji.

Nacionalni park Lovćen je smješten na susretu dvije klimatske zone, mediteranske i kontinentalne. Nacionalni park Lovćen je naseljen brojnim endemskim i životinjskim vrstama, a zanimiva je i činjenica da ovdje raste jedna trećina ukupne flore Crne Gore.

Zašto je Nacionalni park Lovćen toliko poseban za mještane i turiste iz cijelog svijeta? Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje će vam pomoći da otkrijete tajne ovog nevjerovatnog mjesta.

Istorijski značaj koji ima Nacionalni park Lovćen Crna Gora

Istorija Nacionalnog parka Lovćen povezana je sa čitavom istorijom zemlje Crne Gore. Selo zvano „Njeguši“, na planini Lovćen, poznato je rodno mjesto najznačajnijih istorijskih ličnosti zemlje. Ovdje su rođeni vladari, episkopi, pjesnici i filozofi a najpoznatiji među njima su Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I Petrović, posljednji vladar Crne Gore.

Mjesto vječnog počivališta vladike Petra Petrovića II Njegoša

Petar II Petrović Njegoš je autor najpoznatijeg epa pod nazivom „Gorski Vijenac“, koji je postao najčitanija knjiga među Južnim Slovenima. On je podigao crkvu na Lovćenu  posvetivši je svom čuvenom ujaku Petru I, kasnije Svetom Petru Cetinjskom.

Godine 1916, Njegoševi posmrtni ostaci su tajno prenijeti u manastir na Cetinju. Austro-ugarska vojska je tokom rata u velikoj mjeri oštetila crkvu, da bi nekoliko godina kasnije, u septembru 1825. godine, tadašnje jugoslovenske vlasti su sagradivši mauzolej odlučile da u njega prenesu i posmrtne ostatke Petra II Petrovića Njegoša.

Najviši mauzolej na svijetu i remek-djelo Ivana Meštrovića

Njegošev mauzolej u Nacionalnom parku Lovćen, smatra se remek-djelom vajara Ivana Meštrovića koji je arhitekturu kombinovao sa umjetnošću. To je najviši mauzolej na svijetu i mjesto večnog počivališta Petra Petrovića II Njegoša.

Sa vrha Njegoševog mauzoleja u Nacionalnom parku Lovćen prostire se predivan pogled na Bokokotorski zaliv i Katun Nahiju, koju je Bernard Šo divno opisao kao „Kameno more“ . Mauzolej je jedno od najposjećenijih lokacija u Crnoj Gori.

Pristup Njegoševom mauzoleju je otežan tokom zimskog perioda, zbog snijega na Lovćenu koji često traje sve do maja. Do mauzoleja se može doći putem sa Cetinja, dugim oko 13 km.

Kralj Nikola I Petrović – posljednji vladar Crne Gore

Nacionalni park Lovćen je takođe rodno mjesto kralja Nikole I Petrovića koji je rođen u selu Njeguši, odakle potiče vladajuća dinastija Petrović-Njegoš. Bio je knez Crne Gore u periodu 1860-1910. i kralj u periodu 1910-1918. godine.

Danas je kuća crnogorskog kralja Nikole  u selu Njeguši, u opštini Cetinje,  veoma popularno mjesto za posjetioce. Ljepota ovog istorijskog mjesta je autentična i posebna zahvaljujući bajkovitim livadskim površinama i predivnoj bašti.

Nacionalni park Lovćen – autentična ljepota prirode

Planina Lovćen, koja se još naziva i “Crna planina“, zaslužna je i za ime koje nosi naša država. Njeni najviši vrhovi, Štirovnik i Jezerski vrh nadvijaju se na oko 1700 metara nadmorske visine. Obronci grebena Lovćen su stjenoviti, sa mnoštvom dubokih dolina, jama i klisura, koje daju senzacionalni izgled pejzažu.

Flora Nacionalnog parka Lovćen – raj za rijetke biljke

U Nacionalnom parku Lovćen, oko 70 % čine bukove i hrastove šume, na ukupno 4.299 hektara površine. Preostalih 30% su padine, obradiva zemlja i pašnjaci. Postoji veliki broj endema, zaštićenih i rijetkih biljaka. Šume su pošumljene vrstama poput crnog graba, jasena, bora, srebrne lipe, bukve, smreke itd.

Biljnu zajednicu čini 1.300 vrsta, od kojih su mnoge rijetke, endemske, ljekovite i aromatične biljke. Lovćen nacionalni park ima i oko 200 vrsta registrovanih pečuraka.

Jedna od najzanimljivijih činjenica o Nacionalnom parku Lovćen je da na masivu Lovćen živi jedna trećina ukupnog broja biljnih vrsta Crne Gore i Balkana.

Fauna Nacionalnog parka Lovćen – sisari, ptice, gmizavci i vodozemci

Kada je u pitanju fauna planine Lovćen, postoje sisari, poput vukova, lisica, zečeva, jelena, medvjeda, vepra itd. Bjelogrudi ježevi, krtice, vjeverice, kraški miševi, šišmiši su tipični predstavnici Nacionalnog parka Lovćen.

Postoji 200 vrsta ptica koje posjećuju Lovćen nacionalni park tokom migracija ili gnijezdenja na njemu, poput robina, djetlića, snopova, šojki, skakavaca itd.

Prelijepi izvori u podnožju Lovćena

U podnožju masiva Lovćen nalaze se izvori poput Oboda, Obzornice, Podgoričkog vrela, a Ivanova korita su najpoznatije izvorište čiji je izgled ostao isti kao u 19. vijeku i nalazi se pod posebnom zaštitom države.

Klima planine Lovćen – prirodna granica između mora i kopna

Planina Lovćen smatra se prirodnom granicom između mora i kopna jer se nalazi samo 4-5 kilometara od Jadranskog mora. Prema svom geografskom položaju, ima veoma specifičnu klimu koja se najbolje opisuje kao planinska i umjereno kontinentalna. Na godišnjem nivou padne između 2.500 i 3.500 litara kiše

(portomontenegro)

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –