Nacionalni park PROKLETIJE

Nacionalni park Prokletije je najmlađi park u Crnoj Gori, a osnovan je 2009. godine. Površina parka iznosi 1660 ha i nalazi se na teritoriji opština Plav i Gusinje.

Karakterišu ga brojni visoki, oštri i nazubljeni vrhovi, čije su strane izuzetno strme.

Na Prokletijama se nalazi najvisočiji vrh Crne Gore. To je Zla Kolata sa 2.534 mnv.

U Parku postoje brojna lednička jezera od kojih je najljepše Hridsko jezero.

U Parku se mogu naći i manji vodotoci, vrela, izvori pitke vode i planinske lokve.
Klima je kontinentalna, planinska i subalpska. Zime su veoma oštre i duge, a ljeta svježa i kratka.

Foto: Nestvarna mjesta

Prokletije, čiji naziv upućuje na netaknutu divljinu, nepristupačne vrhove, zastrašujuće ltice i misteriozna jezera, prije nego na prizvuk kakve kletve, nalaze se na tromeđi Crne Gore, Kosova i Albanije. Smještene na krajnjem jugu Dinarida, razuđenim vijencem vrhova (preko 2 500mnv), ukrštenim grebenima, brojnim procjepima i cirkovma, strmim padinama i dubokim dolinama koje ih presjecaju, navele su austrijskog geologa Ami Bue-a da ih sredinom XIX vijeka proglasi „Alpima na jugu Evrope“. Stjenovito more vrhova mističnih imena: Rosni vrh, Dobra i Zla Kolata, Trojan, Gvozdeni, Šilo, Očnjak, Volušnica, Popadija, Talijanka, Karaula utrkuju se visinama i ljepotom pejzažnog doživljaja koji pružaju.

Da li znaš…

…. da se Hridsko jezero još naziva i Jezero sreće, jer u narodu postoji vjerovanje da kupanje u njemu donosi sreću, zdravlje, ljepotu i unutrašnji mir. Vjeruje se da jezero ispunjava želje, ako u njega bacite novčić ili komad nakita.

Foto: Nestvarna mjesta/Hridsko jezero

Legenda o nastanku Prokletija

Legenda kaže da je Bog stvorio Hridsko jezero visoko, visoko u šumama, kako bi se gorske vile u njemu kupale, a on uživao u njihovoj ljepoti i radosti. Vile su dolazile i učinile jezero ljekovitim. Ono je donosilo, mladost, ljepotu i sreću. Vidjevši to ljudi su poželjeli jezero samo za sebe, pa su otjerali vile. Bog se zbog toga razbjesni pa poče gađati munjama i gromovima sve dok oko jezera ostaše samo gole stijene, pa prokle ove planine. Tako su nastale Prokletije

Povezane vijesti

Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj