Nacionalni park Skadarsko jezero

Da li ste znali da Nacionalni park Skadarsko jezero u Crnoj Gori baštini i najveće jezero u južnoj Evropi i smatra se jednom od najljepših turističkih atrakcija na Balkanskom poluostrvu?

Bez obzira da li ste već bili na Skadarskom jezeru ili ga tek namjeravate posjetiti, postoje stvari koje morate znati ovoj inspirativnoj ljepoti Crne Gore. Nacionalni park Skadar nalazi se na granici Crne Gore i Albanije. Ukupna površina jezera je 369,7 km², a crnogorskom dijelu pripada oko 221,8 km².

Skadar je kraško jezero, duboko između četiri i šest kilometara, sa mnoštvom ostrvaca na kojima se nalaze tragovi bogatog, istorijskog i kulturnog nasleđa Crne Gore. Obale jezera bogate su brojnim rtovima i uvalama obraslim trskom, što Nacionalnom parku daje poseban i autentičan izgled.

Skadar je 1998. godine proglašen Nacionalnim parkom i od tada predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Crne Gore. Da biste zaista dobro upoznali Nacionalni park Skadarsko jezero, važno je da upoznamo njegovu istoriju.

Skadarsko jezero i njegova bogata kulturno-istorijska baština

Nacionalni park Skadarsko jezero je nekada bio dio Zete, drijevne slovenske provincije u Crnoj Gori. Početkom 13. vijeka došlo je do velike otomanske invazije, kada su Turci okupirali područje Skadra.

U periodu između 13. i 19. vijeka, još uvijek pod vlašću Osmanskog carstva, u okolini jezera građene su tvrđave poput Besaca u selu Virpazar i Lesendro u Vranjini. Ovi spomenici  danas su neki od najposećenijih znamenitosti koje se vezuju za Skadarsko jezero Nacionalni park.

Pad otomanske imperije i nezavisnost Crne Gore

Nakon pada otomanske imperije, Skadar je pripojen Albaniji i nazvan “Škodra“. Kada je Crna Gora postala nezavisna, početkom 20. vijeka, crnogorski kralj Nikola Petrović je postavio svoj ljetnji dvorac u mjestu Rijeka Crnojevića, smještenom na obali Skadarskog jezera.

Na površini jezera mogu se uočiti i ostaci utvrđenja Obod, gdje se nekada nalazila prva štamparija poznata po prvoj knjizi u južnoj Evropi, štampanoj 1494. godine, pod nazivom “Oktoih“.

U današnje vrijeme, turisti mogu uživati u mnogim zanimljivim spomenicima, srednjovijekovnim crkvama, manastirima, arheološkim nalazištima i tradicionalnoj ruralnoj arhitekturi.

Skadarsko jezero/foto: Travel

Očaravajuća prirodna ljepota nacionalnog parka Skadar

Nacionalni park Skadarsko jezero, i ovaj kompletan dio Crne Gore zaista se stiču veličanstvenom i bogatom faunom i florom. Na ovom prelijepom i očaravajućem mjestu mogu se vidjeti brojne životinjske i biljne vrste.

Autentične životinjske vrste koje naseljavaju Skadarsko jezero

Sa više od 290 vrsta ptica, Skadarsko jezero Nacionalni park je poznat kao pravi raj za ptice, posebno za one ugrožene i zaista rijetke. Među najzanimljivijima su barske kokice, divlje patke, gnjurci, dalmatinski pelikani, žute, bijele i sive čaplje ali i mnoge druge.

Pored ptica, u slivu Skadarskog jezera ima više od 48 vrsta riba, od kojih je 15 endemskih vrsta, poput grmlja, jegulja, itd. Takođe, možete pronaći i brojne vrste vodozemaca. Najvažnije su zelene, velike žabe, kao i skadarske zelene žabe, glatki mrmoljci, itd. Nacionalni park Skadar bogat je i reptilima, a neki od najčešćih su zmija podvezica, tropski, smjeđi, kameni i kraški gušteri i mnogi drugi.

Foto: Skadarsko jezero

Raznolikost vegetacije u slivu Skadarskog jezera

Ekosistem nacionalnog parka Skadar je veoma raznolik. Kada se uzme u obzir bogatstvo flore, može se reći da je ekosistem Skadra submediteranskog tipa sa močvarnim i slatkim vodama.

Nacionalni park Skadarsko jezero u Crnoj Gori baštini mnogo lijekovitih, aromatičnih, mednih i endemičnih vrsta biljnog svijeta, koje uključuju dalmatinsku žutilovku, ruzmarin, šafran, carsku krunu, divlje žute lale, maslačke, lovor itd. Plavna polja dom su različitim vrstama vrba. Na sjevernoj strani obale možete vidjeti stabla skadarskog hrasta koji je među zaštićenim vrstama.

Kraški sliv i vode oko Skadarskog jezera

Kao dio Dinarida, planinskog vijenca poznatog po kraškim terenima, Nacionalni park Skadarsko jezero obuhvata velika kraška udubljenja, podzemne pećine i karške vodotoke.

Zanimljiva činjenica o ovom području je da postoji mnogo hidroloških pojava kao što su vrtlozi i isprekidani izvori svježe vode. Tokom ljetnjeg perioda, mnogi od ovih izvora presušavaju kako bi Skadarsko jezero zadržalo ogromnu količinu slatke vode.

Foto: Skadarsko jezero

Uživanje u omiljenim aktivnostima na Skadarskom jezeru

Pored čudesno lijepe prirode, Skadarsko jezero pravim avanturistima nudi mogućnost istraživanja i upoznavanja ovog područja iz drugačije perspektive. Evo najzanimljivijih stvari koje vas čekaju na Skadarskom jezeru.

Upoznajte Skadarsko jezero brodom

Izlet brodom na Skadarskom jezeru, odnosno krstarenje Skadarskim jezerom, jedna je od najpopularnijih atrakcija za koju se može odlučiti u ovom dijelu Crne Gore. Obično traje oko dva ili tri sata i predvođena je visoko kvalifikovanim stručnim timom na čelu sa kapetanom. Izlet brodom možete započeti iz sela Virpazar i prolaska pored kule Lesendro, ujedno i glavne kapije Skadarskog jezera.

Nakon prolaska pored tvrđave, uživaćete u divnoj, netaknutoj prirodi sa mnogim autentičnim životinjskim i biljnim vrstama, karakterističnim za Nacionalni park Skadarsko jezero. Na putu ćete se susresti sa proizvođačima koji turistima nude tradicionalni sir, domaću rakiju i vino, što upotpunjuje opšti utisak ove nevjerovatne atrakcije.

Planinarenje i ribolov na Skadarskom jezeru

Pored obilaska brodom i uživanja u prirodi Skadarskog jezera u Crnoj Gori, na obali se možete oprobati i u savladavanju zanimljivih planinarskih ruta.

Karuč je slikovito ribarsko selo na obali Skadarskog jezera gdje možete započeti šetnju kroz drijevna sela na jezeru, isprobavajući ukusni, domaći med i vino direktno od lokalaca. Vraćajući se ka Cetinju, možete uživati u pogledu na most Rijeka Crnojevića, koji oduzima dah.

Foto: Skadarsko jezero

Ribolov je vjerovatno jedna od najpopularnijih aktivnosti na jezeru, naročito kod lokalnih stanovnika. Kada je u pitanju Crna Gora Skadarsko jezero je poznato po bogatom mrešćenju različitih vrsta ribe, među kojima se najčešće love šarani, jegulje i kedri i dr.

Pecanje rijetkih, slatkovodnih vrsta riba veoma je popularan vid sporta i zabave i među turistima. Neki od lokalnih brodića vas mogu odvesti do najboljih mijesta za ribolov, a kapetan će vas posavjetovati kao stari i iskusni

(portonovi.me)

Povezane vijesti

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni