Najavljeno veliko nevrijeme, na sjeveru snijeg, oprez zbog jakog vjetra

Usljed jakog vjetra moguće su određene posledice u urbanim sredinama na energetskoj mreži, upozoravaju iz MUP-a

Meteorolozi su najavili da se na teritoriji Crne Gore od danas pa do 30. novembra mogu očekivati vremenske nepogode.

Iz Direktorata za vanredne situacije poručuju da je potrebno podići stepen operativne spremnosti na viši nivo.

  • U ovom periodu u centralnim i južnim pređelima očekuje se obilna količina kiše, sa jakim grmljavinskim procesima, lokalno moguće i olujno vremenske nepogode. Takođe, očekuje se jak južni vjetar posebno na primorju i naročito na sjeveru u višim predjelima vrlo jaki-olujni udari južnog vjetra – podsjećaju iz MUP-a.

Najavljeno je da se u ponedjeljak 29. novembra očekuje naglo zahlađenje i nagli prelazak kiše u snijeg u sjevernim i centralnim predjelima i u planinama na jugu, tako da se 29.-30. novembra očekuju i sniježne padavine sa formiranjem sniježnog pokrivača.

  • Kao posledica očekivane meteorološke situacije, potencijalno je moguća obilna količina vode i određeni problemi sa obilnom količinom vode u urbanim sredinama, na bujučnim tokovima i duž puteva koji presjecaju planinske kosine. Na mjestima gdje su vršeni ili su u toku ozbiljni građevinski zahvati i na mjestima gđe je narušena prirodna povezanost tla moguća su fragmentirana klizišta-bujični nanos materijala – ističu iz MUP-a.

Usljed jakog vjetra moguće su određene posljedice u urbanim sredinama, na energetskoj mreži, na gradilištima, na objektima duž obale.

Duž obale očekuju se talasi i podizanje nivoa mora. Tokom utorka očekuje se prestanak padavina.

  • Ova meteorološka situcija, može ozbiljno da ometa svakodnevne redovne rutinske aktivnosti. Zbog svega navedenog potrebno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo. Kontakt: OKC 112 (020/481-831; 067/112-112 :e-mail: mup.emergency.okc112@t- com.me – poručuju u MUP-u

Povezane vijesti