Najbolji atletski trener Goran Obradović za Budim info: Ivani će ovo biti pete Olimpijske igre, zlato sa OI je jedino zlato koje joj nedostaje u riznici trofeja

„Moja najveća satisfakcija su medalje koje osvajam sa Ivanom. Možda je i najveća ona koja se odnosi na kontinuitet rezultata. Međutim lepo je znati da te cene sportski radnici i kolege i da poštuju tvoje rezultate“…

Najbolji atletski trener u 2023. godini je Goran Obradović, čovjek koji je uz Ivanu Španović najzaslužniji za njene uspjehe, porijeklom Beranac, za naš portal govori o tome kroz kakve izazove su Ivana i on prošli tokom raznih takmičenja, njihov „trnoviti“ put do uspjeha. O svojim počecima, karijeri, Beranama i možemo zasigurno reći, SIGURNOM TRIJUNFU na Olimpijskim igrama koje će se održati u Parizu ove godine

Naš najbolji trener započeo je priču o svom porijeklu i vezi sa Crnom Gorom, Beranama, o svojim počecima, karijeri…

Moj otac Stanimir je rođen u Lubnicama kraj Berana, a majka Slavka od Kovačevića u Dolovima kod Danilovgrada. U Vojvodinu su došli kolonizacijom koja je bila neposredno posle drugog svetskog rata. Porodica Obradović se nastanila u Savinom Selu, a Kovačević u Crvenki. Zbog svojih obaveza retko dolazim u Crnu Goru, poslednji put sam bio 2020. na Međunarodnom mitingu „Ivangrad 2020“.

Sportsku karijeru započeo sam još davne 1982. godine disciplinom skok uvis. Imao sam neverovatnu sreću da sam bio u generaciji najboljih juniora skoka uvis na svetu svih vremena. Godine 1990. imali smo pet juniora preko 220cm od koji je jedan postao Svetski juniorski prvak i svetski rekorder Dragutin Topić, dok je drugi osvojio bronzu na Svetskom juniorskom prvenstvu – Stevan Zorić.

Trenerskim poslom počeo sam da se bavim 1995. godine, tako što sam nasledio jednu izuzetno talentovanu grupu skakača. Tada sam bio pun sebe i mislio sam da sam najpametniji i da sve znam. Na moju sreću već 1996. godine shvatio sam da malo znam i da će mi biti potrebna dodatna edukacija kroz odlaske na međunarodne seminare . Smatram da je ovo saznanje bilo ključno u mom profesionalnom razvoju.

Kako ste i kada prepoznali talenat kod Ivane Španović? I kakvu ulogu igra talenat, a koliko naporan rad i borba koju vodite svakodnevno?

Ivana je još kao petnaestogodišnjakinja skočila 6.43m i pokazala kakvim potencijalom raspolaže. Do dolaska u Novi Sad 2010. godine, postala je svetska juniorska prvakinja i skočila novi rekord Srbije za Seniore 6.71m. Mnogi su mi rekli odakle ti hrabrosti da preuzmeš Ivanu. Moj odgovor je bio da me nije strah i da se ne bojim izazvova.

Atletrika je surov sport. Talenat ne možete nadoknaditi radom, ali kada se na velikom takmičenju sretnete sa svojom konkurencijom onda dolazi do izražaja sav taj rad koji ste uložili. Kao što sportista mora biti talentovan tako i trener mora posedovati talenat i samo tako se stiže do vrhunskih rezultata.

Foto: Instagram

Kako na vas gledaju Evropski i Svjetski sportisti obzirom na to da sportisti iz Srbije uvijek moraju ići težim putem kako bi došli do one slave kakvu zaista zaslužuju?

Istini za volju od 2012. godine u Srbiji imamo neophodne uslove za neometani trenažni proces tokom cele godine. Ako kažem da su temelji vrhunskog rezultata talenat sportiste, znanje i iskustvo trenera onda možemo da kažemo da su stubovi atletski klub, svez, olimpijski komitet i ministarstvo sporta. Srbija pruža izvanrednu podršku pojedinačnim sportovima i to se vidi po rezultatima u poslednjoj dekadi. Srpski atletičari su kroz istoriju do 2012. godine osvojili ukupno 24 medalje, a od 2012. do danas 28 medalja. Morate priznati da je to neverovatan uspeh.

Iz godine u godinu osvajate nagrade za najboljeg trenera, koliko Vam sve to znači?

Moja najveća satisfakcija su medalje koje osvajam sa Ivanom. Možda je i najveća ona koja se odnosi na kontinuitet rezultata. Međutim lepo je znati da te cene sportski radnici i kolege i da poštuju tvoje rezultate.

Kada ste bili najponosniji na Ivanu i sebe? Koja je to medalja i momenat koji ćete posebno pamtiti.

Prva medalja osvojena u Moskvi 2013. godine nam je jedna od najznačajnijih baš zbog toga što se dugo čekala. Nakon Moskve sve je bilo lakše i do danas stvoren je niz od 15 medalja i 5 dijamanata.

Od navedenih medalja jedna od najdražih nam je ona zlatna osvojena u Beogradu 2017. godine kada je Ivana pred domaćom publikom postala šampionka Evrope sa trećim rezultatom svih vremena 7.24m.

Najemotivnija medalja je ova poslednja sa Svetskog prvenstva u Budimpešti. Na nju se čekalo dugo, pogotovo posle Londona 2017. godine kada je zbog otkačenog broja na leđima ostala bez zlata.

Foto: Goran Obradović

Šta očekujete od Olimpijskih igrada koje će se ove godine održati u Parizu?

Ivani će ovo biti pete Olimpijske Igre. Ima osvojenu bronzu iz Rija 2016. godine. Ima ogromno iskustvo iza sebe koje će joj sigurno pomoći u borbi za zlatno odličje. Zlato sa Olimpijskih igara je jedino zlato koje joj nedostaje u riznici trofeja.

Povezane vijesti