Najveći budžet za sport i mlade do sada: 51,84 odsto više novca nego prošle godine

Mladi su ključ zdravog društva, unaprijedićemo i stvorićemo najbolje uslove za njihov kvalitetan život

Najveći dio novca će konkursom biti dodijeljeno savezima, sportskim organizacijama i klubovima – sedam miliona

Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu izazvao je dosta polemika, ali bi sportski radnici trebalo da su zadovoljni.

Naime, Ministarstvo sporta i mladih, kojim rukovodi Dragoslav Šćekić, na raspolaganju će imati 11.727.731,19 eura, mnogo više nego lani (7.334.190,95), od čega će na sport biti raspoređeno gotovo 11 i po miliona. Najveći dio novca će konkursom biti dodijeljeno savezima, sportskim organizacijama i klubovima – sedam miliona.

“Iznos od sedam miliona eura kod Ministarstva sporta i mladih planiran je za finansiranje sportskih klubova i saveza po konkursu u skladu sa Zakonom o sportu, kao i za sufinansiranje sportskih programa”, piše u Predlogu zakona o budžetu.

Naredna godina je olimpijska, zbog čega je budžet za sport veći nego u prethodnih nekoliko. Za tekuću, u budžetu je bilo planirano da se savezima, organizacijama i klubovima po konkursu dijeli 4,35 miliona eura, s tim da je ta cifra povećana na rekordnih 4.610.000 eura.

Sada će na raspolaganju, dakle, biti 2.390.000 eura više, tj. 51,84 odsto. Za 2023. godinu najviše je dobio Košarkaški savez – 570.000, Rukometni 550.000, Vaterpolo i plivački 536.000, a Crnogorski olimpijski komitet 510.000.

Izvjesno je da će na konkursu, koji bi trebalo da bude održan u februaru, svi savezi sada dobiti više novca, što je i logično, jer je inflacija “pojela” veliki dio njihovih budžeta. Rukometni savez grca u dugovima, zbog čega se nedavno obratio javnosti, kada nije dobio ni cent od dodatne raspodjele sredstava u iznosu od 339.000 eura.

Nije bolja situacija ni u savezu koji, uz Rukometni, ima najviše međunarodnih takmičenja – Košarkaškom, a dodatnih 200-300 hiljada eura bi za “komšije” na južnoj tribini stadiona pod Goricom riješili mnoge probleme. Sada bi trebalo da značajno “prebace” rekordne iznose iz 2020. godine, kada je KSCG dobio 730.000, a RSCG 680.000 eura.

Za naknade vrhunskim sportistima planirano je 2,4 miliona eura, a u kapitalnom budžetu su predviđeni i troškovi (doduše neki samo za projekte) za rekonstrukciju bazena Instituta “Dr Simo Milošević”, halu u Plužinama, sale Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, u OŠ “Bajo Jojić” u Andrijevici, za potrebe tri srednje stručne škole u Podgorici, u OŠ “Ivo Vizin” na Prčanju…

U planu su i troškovi za sportsko-rekreativne komplekse u Baru i Tuzima, a najveći procenat od predviđenog projekta trebalo bi da bude potrošen za sportsku zonu u Kolašinu – 550 hiljada od projektovanih 3,1 milion. Planirani su i troškovi za počinjanje projekata olimpijskog bazena u Baru, izgradnje Olimpijske kuće u Podgorici, te 200.000 od ukupno milion za balon salu u Zeti.

Povezane vijesti

Preminula porodilja u Nišu

Tridesetogodišnja porodilja L.S. preminula je u Klinici za ginekologiju u Nišu, nakon što joj je prethodno urađen carski rez u leskovačkoj bolnici. Kako prenosi RTS,