„Naoružani ljudi upali u manastir Banjska, monaštvo i vjernici zaključani u konaku“

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira.

„Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na sjeveru Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povrijeđena. To je ozbiljan incident koji može imati velike posljedice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak. Eparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginuloga policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što prije oporaviti“, navode u saopštenju.

Dodaju da je Eparhija  jako zabrinuta jer je prema najnovijim informacijama, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

„Radi bezbjednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da Eparhija najoštrije osućuje otvoreno nasilje koje se primenjuje u vjerskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukob.

Pojedini kosovski mediji povezali su napadače koji su noćas pucali na kosovsku policiju sa manastirom Banjska, u kom su trenutno blokirani vjernici iz Novog Sada, piše KoSSev.

Od jutros pojedini kosovski mediji objavljuju fotografije manastira Banjska uz navode su „napadači zabarikadirani u manastiru“, a na Gugl mapama označavaju mjesto odakle je pucano na policiju, vezujući ga za manastir, podsjeća KoSSev.

„Ovo je mjesto za koje se vjeruje da su u njemu zasjedu napravili napadači koji su ubili kosovskog policajca na sjeveru (…). Sumnja se da su se zabarikadirali unutar manastira u Banjskoj, gdje su pucali i na policiju“, pisali su jutros mediji: Kljan Kosova, Bota Sot, Jepi i ze.

KoSSev iz crkvenih krugova bliskim manastiru saznaje da se radi o lažnoj informaciji. Štaviše, situacija je suprotna, a manastir je zatvorio kapiju.

„Nikakvih napadača, niti ima, niti ih je bilo. Juče je u manastir pristigla grupa od 50-ak vjernika iz Novog Sada sa sveštenikom svojim. Još su tamo, blokirano sve pa ne mogu da napuste da napuste manastir, preplašeni su. Njih su oko jutros oko 2 probudile jake detonacije, bilo je mnogo pucnjave sa okolnih brda, sve se treslo“, navodi izvor KoSSeva.

Podsjetimo, jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu u selu Banjska na sjeveru Kosova.

https://x.com/DecaniMonastery/status/1705888152634655173?s=20

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužili su za napad „srpske kriminalne bande“ koje, kako tvrde, imaju podršku zvaničnog Beograda.

Predsjednik Narodne skupštine Vladimir Orlić odgovorio je na optužbe Prištine, navodeći da je Kurti „odmah prvi pojurio da optuži Srbe“

Povezane vijesti