NAPETA ALI MIRNA NOĆ NA KOSMETU

➡️SJEDNICA SAVJETA ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST ZAKAZANA ZA DANAS

Noć na administrativnom prelazu Jarinje prošla je mirno i bez incidentata. Na tom prelazu jutros su osvanule dvije specijalne jedinice ROSU čiji su pripadnici naoružani dugim cijevima i pod punom opremom uz podršku troja bornih kola. ROSU se nalaze između srpske blokade i samog prelaza Jarinje.

Za 10 časova je zakazana hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojoj će predsjedavati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Oko 20 vozila specijalne jedinice ROSU, od čega više od 10 blindiranih, raspoređeno je jutros na dva administrativna prelaza na sjeveru Kosova i Metohije – Jarinje i Brnjak.

Nakon Jarinja, transparenti sa natpisom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ osvanuli su sinoć i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, javlja Kosovo onlajn.

Kako navodi, plakati su postavljeni na ulazu u grad, kao i u samom gradu.

Prethodno su građani koji protestuju na Jarinju zbog „mjera reciprociteta“ koje je uvela Priština razvili transparent na kojem piše „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“.

Sinoć je na Jarinju iz pravca centralne Srbije bilo samo nekoliko automobila. Prelaz je, kao i na Brnjaku, moguće preći samo pješice.

Kosovska policija upotrijebila je suzavac kod punkta Brnjak, ali se okupljeni Srbi nisu udaljili sa mjesta na kojem protestuju.

S druge strane prelaza Jarinje, građani su razvili transparent „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, kao poruku Prištini da ispuni Briselski sporazum.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na volšeban način protumačili nešto što nigdje ne piše.

Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasijedaju na provokacije Prištine.

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare oduzimaju tablice sa oznakama sa sjevera Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzmu probne tablice i da plate taksu.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti