NASTAVAK AFERE „PANDORA PAPIRI”: BLAŽOV BIZNIS FINANSIRALA FIRMA „TEŠKA“ 439,5 MILIONA

Britanska kompanija Deltagrip Trading LLP, koja je finansirala firmu DGT Energy LLP – Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića, prijavila je u martu ove godine da je imala obrt od 439,5 miliona dolara. To pokazuje finansijska dokumentacija do koje je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Obrt kompanije Deltagrip Trading LLP, koja je registrovana u Londonu – za trgovinu naftom, godinama je uvećavan do 2020. godine. U izvještaju iz marta ove godine piše da se 100 odsto prijavljenog obrta može pripisati geografskim tržištima izvan Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U obrtnim sredstvima firme Deltagrip Trading LLP evidentirano je da se 56.628.000 dolara odnosi na dužnike, a 1.023.000 dolara na ulaganja u obrtna sredstva, kao i 8.127.000 dolara na stanje u bankama i gotovini. Interesantno je da je u finansijskom izvještaju kompanije navedeno da nema zaposlenih.

U izvještaju se u posebnom dijelu o dužnicima pojašnjava da se 10.132.000 dolara odnosi na dugove koji dospijevaju nakon više od godinu dana, a 42.889.000 dolara na trgovinske dužnike. Predstavnici firme Deltagrip Trading LLP prijavili su da imaju i povjerioce. Tu je evidentiran iznos od 43.254.000 dolara koji se odnosi na trgovinske povjerioce, čiji iznosi se realizuju tokom jedne godine.

U dijelu finansijska sredstva evidentirano je da se iznos od 57.651.000 dolara odnosi na finansijsku imovinu, koja je dužnički instrument mjeren po amortizovanoj vrijednosti. U poslednjem finansijskom izvještaju, koji je dostavljen nadležnima u Londonu, nije precizirano koja pravna i fizička lica su povjerioci, a koja dužnici kompanije Deltagrip Trading LLP.

Victoria Bridge Finance Ltd je svojoj ćerki kompaniji iz Londona sredinom 2016. godine dugovala preko 108 hiljada funti, odnosno te godine oko 132.500 eura. Krajem marta 2019. godine, DGT Energy LLP podnijela je svoj poslednji finansijski izvještaj u kojem se može vidjeti da nije platila svoje dugove, niti je naplatila svoja potraživanja. Blažo Đukanović i Vedran Perše u odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a potvrdili su ranije da je kompletan dug Victoria Bridge Finance Ltd je otpisan. Istraživački portal LUPA pokušao je da dobije odgovor od sina predsjednika države, između ostalog i na pitanje – Da li je kompanija Deltagrip Trading LLP iz Londona, koja je imala obrt od preko 439,5 miliona dolara, prebacivala novac još nekim inostranim kompanijama koje se povezuju sa porodicom Đukanović, međutim, odgovor nije stigao do objave istraživanja. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić (GST) kazao je juče Portalu RTCG da tužilaštvo ima kapaciteta da pravovremeno dobije informacije o poslovanju kompanija u inostranstvu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Britanska djevičanska ostrva.

Izvor: Portal Dan

Povezane vijesti