Nastavlja se sa smanjenjem monopola i vraćanja značaja državnim apotekama

Ministarstvo zdravlja i FZO rade na unapređenju zdravstvenog sistema i vraćanja u okvire i interese građana i države

Fond za zdravstveno osiguranje objavio javni poziv za apotekarske firme, važeći ugovori na snazi do kraja septembra

Broj privatnih apoteka u Podgorici, koje izdaju ljekove na recept, u narednom periodu biće prepolovljen jer će jedna firma moći da kandiduje samo jednu apoteku u kojoj osiguranici mogu da podižu propisanu terapiju.

U prethodne dvije godine ovakav slučaj bio je u ostalim opštinama, dok su pravna i fizička lica u Podgorici kandidovala po dvije apoteke u kojima se izdaju ljekovi na recept.

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) objavio je juče javni poziv apotekama za dostavljanje ponuda radi zaključivanja ugovora za obezbjeđivanje i izdavanje ljekova na recept. Prijave s traženim dokazima i dokumentacijom dostavljaju se do 28. avgusta ove godine.

Apoteke uz prijavu treba da dostave rješenje Ministarstva zdravlja o ispunjavanju propisanih uslova u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme, rješenje o registraciji u Centralnom registru privrednih subjekata, izvod iz centralnog registra privrednih subjekata i rješenje o poreskoj registraciji, kao i uvjerenje da su zaključno sa 31. 5. 2023. izmirili poreske i obaveze po osnovu doprinosa za socijalno osiguranje. Između ostalog, potreban je i dokaz za farmaceutski kadar – za farmaceuta licenca i ugovor o radu na neodređeno vrijeme ili najkraće na 12 mjeseci, a za tehničara diplomu o stečenom stručnom zvanju i položenom stručnom ispitu.

Ugovori s apotekama koje je FZO potpisao 2021. godine na snazi su do kraja septembra. Ta ustanova prije dvije godine javnim pozivom ograničila je broj apoteka koje izdaju ljekove na recept. Tako su ponuđači u Podgorici mogli da imaju po dvije apoteke u kojima se podiže propisana terapija, a u ostalim opštinama po jednu.

U posljednje skoro dvije godine građani mogu da uzimaju ljekove na recept u 79 privatnih apoteka, kao i 55 državnih. Ugovor sa FZO prije toga imalo je ukupno 189 apoteka.

Iz FZO su, prije dvije godine, kazali da evropski standardi propisuju odnos jedna apoteka na 6.000 stanovnika i da su broj apoteka koje mogu potpisati ugovor s tom ustanovom ograničili radi postizanja bolje konkurentnosti. Tada su kazali da na teritoriji Podgorice ima jedna apoteka na 2.600 stanovnika, što je drastično iznad prosjeka, ali i da postoji veliki broj zahtjeva za otvaranjem novih, iako za tim ne postoji tržišna potreba.

Istakli su da je i “kvartovska” koncentracija apoteka koje imaju potpisan ugovor sa Fondom dovela do neravnomjerne zastupljenosti privatnika u određenim djelovima gradova, pogotovo u blizini domova zdravlja.

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u