Nastavljeno suđenje beranskim policajcima zbog primanja i davanja mita: Tvrde da na snimcima nije njihov glas

Tvrdimo da u svom poslu nikada nijesmo uzimali novac da bismo bilo kome omogućili nešto nezakonito, saopštili su Dašić i Gruda iznoseći odbranu

Pred Višim sudom u Bijelom Polju nastavljeno je suđenje službenicima granične policije iz Berana Almiru Grudi (46) i Darku Dašiću (47), koji su uhapšeni u akciji „Limes“ zbog sumnje da su primali mito. Sudi se i Rožajcu Bahtijaru Muriću, kome se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela davanje mita.

Gruda i Dašić su na glavnom pretresu negirali izvršenje krivičnog djela, tvrdeći da okrivljenog Murića poznaju samo iz viđenja i da s njim nisu radili ništa što je u suprotnosti sa zakonom.

Apsolutno ne priznajemo djelo i krivicu. Sa Murićem se poznajemo samo iz viđenja. Znamo da ga zovu Komandir. Tvrdimo da u svom poslu nikada nijesmo uzimali novac da bismo bilo kome omogućili nešto nezakonito – saopštili su Dašić i Gruda iznoseći odbranu pred krivičnim vijećem kojim predsjedava sudija Dragan Mrdak.

Tarifa od 10 do 60 eura

U optužnici se navodi da su optuženi u kratkom vremenskom intervalu u šest navrata omogućili N.N. licima, kao i Bahtijaru Muriću, da iz Republike Srbije u Crnu Goru mimo graničnih prelaza prenesu raznu vrstu robe (cigarete, kafu, tekstilnu robu, paprike…) ne vršeći službene radnje koje su morali da izvrše, odnosno da ih spriječe da robu prenesu preko carinske linije.

– Za to su uzimali od 10 do 60 eura po pojedinačnom prelasku – navodi se u optužnici

Na pretresu su presušani telefonski razgovori, nakon kojih su dva granična policajca saopštila da ne prepoznaju da su u pitanju njihovi glasovi. Trećeokrivljeni Murić je kazao da nema njegovog glasa, dok je odbrana optuženih kazala da su snimci nerazgovjetni i nejasni, iz čega se zaključuje da ono što je navedeno u optužnici nije tačno.

Suđenje se nastavlja 28. juna u 8.30 sati.

Prema optužnici, Gruda i Dašić su od 11. jula do 31. oktobra 2019. godine, prilikom obavljanja službenih dužnosti koje podrazumijevaju nadzor državne granice, zahtijevali i primali mito – novčana sredstva od više nepoznatih lica koja krijumčare akciznu i drugu robu razne namjene u većim količinama sa teritorije Republike Srbije na teritoriju Crne Gore i obratno, a zauzvrat su propuštali da preduzmu službene radnje.

Izvor: Dan

Povezane vijesti