„Ne očekujem raspuštanje Skupštine prije izjašnjenja Ustavnog o Zakonu o predsjedniku“

Istakao je da je otvorena mogućnost fomiranja nove Vlade

Ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće raspustiti sjutra Skupštinu Crne Gore dok se Ustavni sud ne izjasni o tom Zakonu o predsjedniku koji mu to omogućava.

„Mislim da će svemu ovome ipak prethoditi odluka Ustavnog suda vezana za validnost izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, tek nakon toga očekujem neko postupanje. Da li će to biti formiranje nove Vlade ili neka druga varijanta, vidjećemo”, kazao je on u emisiji Link Radija Crne Gore.

Istakao je da je otvorena mogućnost fomiranja nove Vlade.

Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona eura državi, kazao je Damjanović.

“Do 20. je to nemoguća misija, bez da se to desi danas. Ne moramo čekati ni narednupenziju, već to možemo isplatiti i vanredno kada egnu sredstva”, kazao je Damjanović.

Istakao je da uplatu EK očekuju u narednih deset do 15 dana. Za  za pomoć penzionerima i maretijalno ugroženim porodicama od tog iznosa izdvaja se 8,5 miliona.

“U momentu kada Evropska komisija uplati sredstva , to očekujemonarednih dana, odmah nakon toga očekuje se da se napravi jedna varijanta, da se ne čekajući rebalas koji bi prihodovao ova sredstva, da se iz tekuće rezerve izdvoji novac da se izvrši isplata. Nećemo čekati, već će se islata izvršiti iz tekuće rezerve čim legnu sredstva od EK”, kazao je Damjanović.

Objasnio je da iz sredstava EK ne može biti izdvojen novac za nezaposlene jer su ona precizno definisana.

Vrijeme za ograničavanje marži

Damjanović smatra da se mora ponovo reaktualizovati ograničavanje trgovačkih marži.

“Vidjećete profite maloprodajnih lanaca koji će ovih dana izaći. Oni su u rangu profita banaka”, rekao je on.

Kaže da su maloprodajni lanci najveći profiteri posljednjih godina.

“Korijeni su u nezajažljivim profitu vlasnika maloprodajnih lanaca koji su iskoristili rast energenata i inflacije da podignu cijene. A kada su se cijene spustile nije bilo ni elementarne odgovornosti da se te cijene vrate”, kazao je ministar.

Ističe da država mora da prenebregne to da ne dođe do nestašica

Povezane vijesti