Nedović: Nisam više u Alternativi, ne mogu vratiti poslanički mandat

Alternativa tražila poslanici da vrati mandat, ona kaže da tu postoji pravno-formalna dilema: „Alternativa nije politička partija, nije NVO ni udruženje, već grupa građana. Ja pravno-formalno ne mogu da vratim mandat. Meni je mandat dao Pokret Evropa sad“

Jelena Nedović, predstavnica Alternative Crne Gore na poslaničkoj listi Pokreta Evropa sad, pozvala je da se mandataru Milojku Spajiću i PES-u da šansa da formiraju vladu.

Ona je kazala i da više nije članica Alternative i da ne može da vrati poslanički mandat. Negirala je i navode o političkoj korupciji.

„Različito mišljenje ne treba da se smatra političkom korupcijom“, kazala je ona u gostovanju na TVCG i dodala da joj se nije dozvolilo da formira svoje mišljenje do kraja a već je, kako je kazala, krenuo pritisak na nju.

„Mislim da to nije korektno, da svi mi imamo pravo da se predomislimo, da razmišljamo“, kazala je Nedović, kako prenosi Portal RTCG.

U Alternativi su kazali da je Nedović izdala njihove političke principe za koje su se zajednički zalagali. Ona je ponovila da nije izdala principe i kazala da je njena borba prije svega za univerzalne principe koji se prvenstveno tiču ljudskih prava počela i prije njenog ulaska u Alternativu.

„Ako je Alternativa vaninstitucionalna, njena borba ne može da bude ista kao u sistemu. Vi u sistemu možete više da doprinesete nego kada ste van institucija“, kazala je Nedović.

Iz Alternative su od nje tražili da vrati mandat. Ona je kazala da tu postoji pravno-formalna dilema.

„Tu imam pravno-formalnu dilemu, a to je da Alternativa nije politička partija, nije NVO ni udruženje, već grupa građana. Ja pravno-formalno ne mogu da vratim mandat. Meni je mandat dao Pokret Evropa sad“, kazala je Nedović.

Ako postoji odgovornost i informacije i političkoj korupciji, Nedović je kazala da će odgovarati.

„Svako ko ima bilo kakve informacije je dužan da ih dostavi nadležnim organima, a ja sam tu da se odazovem“, kazala je Nedović.

Na stavove Alternative da je njima potpuno neprihvatljiva opcija formiranja Vlade sa Bošnjačkom strankom i još nekim partijama koje su činile vlast sa Demokratskom partijom socijalista, Nedović je kazala da nije promijenila stav o BS-u.

„Svi politički subjekti ni promjenom vlasti nijesu pokazali da se ponašaju drugačije“, kazala je Nedović.

Ona je kazala i da se ni tri godine nakon smjene DPS-a mnogo toga, najprije partijsko zapošljavanje, nije promijenilo.

Govoreći o auto-kolonama i stavu da je izdata volja građana na izborima, Nedović je kazala da su građani nezadovoljni i dodala da nije izdata volja građana time što lider PES-a i mandatar za sastav vlade Milojko Spajić želi sa nekim političkim subjektima da formira vladu, a sa nekima ne.

„Volja građana je izdata time što se prethodnih godina ništa nije uradilo da se nešto promijeni ni nakon smjene vlasti“, kazala je Nedović.

Ona je kazala da više nije članica Alternative, niti da je članica Pokreta Evropa sad. Poručila je i da je vrijeme da se bavimo ekonomskim temama.

Na pitanje ko je kriv za lošu ekonomsku situaciju u zemlji Nedović je kazala da „smo svi krivi“.

„Mi moramo da damo šansu novom političkom subjektu da pokaže šta zna. Ako ta vlada ne bude uredu i budu radili iste stvari u mjeri u kojoj se to do sada radilo, neću biti dio toga“, kazala je Nedović.

Ona je kazala da se nada da će nova vlada biti formirana u zakonskom roku.

„Ako ne dođe do formiranja vlade mi ulazimo u političku krizu. Nikome sada ne bi odgovarali izbori. Treba narodu da se pomogne. Ovo je sve bacanje prašine i lomljenje preko naših leđa dok se neko dogovara oko fotelja i toga šta su njihove pozicije i slično“, kazala je Nedović.

On je pozvala da se novom političkom subjektu da šansa da napravi promjenu. Pozvala je građane da vjeruju u proces.

Komentarišući jučerašnju izjavu predsjednika Jakova Milatovića da bi drugačije formirao vladu i da bi u pozvao i GP URA i koaliciju ZBCG, Nedović je kazala da je to njegovo mišljenje i da to poštuje „Ako smo Spajiću povjerili mandat da formira vladu, dajte da proces sprovede do kraja kako on misli. Ako građani ne budu zadovoljni, neka sjutra glasaju drugačije“.

Pozvala je na poštovanje drugačijeg mišljenja.

Govoreći o optužbama za strane uticaje na formiranje vlade, Nedović je kazala da niko ne treba da utiče na procese u Crnoj Gori.

„Što se tiče ambasada i EU i te fame koja se digla, Crna Gora je na putu ka EU, to je naš cilj. Mi znamo šta su obaveze Crne Gore na tom putu. To je zajednička spoljna politika…. To su principi koji treba da se poštuju“, zaključila je

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu