Nestvarni prizor u potopljenoj svetinji kod Valjeva! Ronioci tvrde: Svijeća stoji uspravno, stotinama godina stare ikone netaknute

Posle osam mjeseci članovi Ronilačko-spasilačkog kluba Borac iz Čačka zaronili su u vode vještačkog jezera Rovni, zbog čijeg nastanka je prije sedam godina potopljena Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao „Valjevska Gračanica“. Prošli put kamerama su zabilježili dramatične kadrove spolja, a sada su ušli unutra i kako kažu, ostali nijemi pred nestvarnim prizorima koje su vidjeli. Na oko 18 metara dubine zatekla ih je tišina, temperatura vode od oko 5 stepeni, zraci sunca koji se probijaju kroz zelenkastu vodu i – potopljena svetinja.

– „Uron ka crkvi Svetog Arhanđela Mihaila je četvrti u poslednjih godinu dana, i slobodno možemo reći da je osećaj cijelog tima, svaki put sve emotivniji. Ovoga puta odlučili smo se i snimiti unutrašnjost, te prethodni zaroni su bili više istraživanje kako bi se uvjerili u bezbjednost tima prilikom ulaska. Na osamnaestom metru ispod površine nalaze se masivna drvena vrata i dalje žućkaste boje, bez obzira sto je donji dio u mulju“, kažu za RINU članovi tima Ronilačko-spasilačkog kluba Borac iz Čačka.

Foto: Ronilačko-spasilački klub Borac iz Čačka

Kao istinski ljubitelj ronjenja, veče pred zaron uvijek zamišljaju sledeći dan, ljepote, ali i izazove koje će možda doživjeti. Kako se pojavljuju nove destinacije, rijeke, mora, jezera, ti osjećaji budu izraženiji, dok kada se vraćaju starim destinacijama, to nije slučaj, sem kod primjera potopljene bogomolje nadomak Valjeva.

Djelimično smo očekivali zatečeno stanje, ali jasno smo vidjeli da je neke djelove poput zidova, drvenih djelova krova, zub vremena i vode znatno načeo. Međutim, ikone okačene na zidovima koje su vjerovatno nekoliko stotina godina stare, koje bi prve trebalo da iščeznu, u ovom slučaju su gotovo netaknute. To je bio slučaj i sa likovima svetaca na crkvenim zastavama za litije. Sva platna, vezovi kao da su potopljeni prije par sati. Iza ikonostasa, na oltaru, stoji svećnjak sa vjerovatno poslednjom upaljenom svijećom, uspravno, na bijelom stoljnjaku“, rekli su ovi ronioci.

Iako fascinarani trudili su se da njihovo prisustvo bude što neprimjetnije i kraće, kako bi se ova bogomolja u svom obliku što duže zadržala pa čak i u zelenim dubinama novog jezera Rovni.

Najstariji pisani trag o postojanju Crkve Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću je iz 16. vijeka, kada je pomenuta u turskom popisu iz 1560. godine. Po ovim podacima, u manastiru su živjela dva sveštenika. Kasniji popisi ne pominju Valjevsku Gračanicu, što ukazauje na činjenicu da je crkva u periodu između 17. i 18. vijeka bila opustošena. Crkva je obnovljena početkom 19. vijeka, za šta postoje i pisani i fizički dokazi, a zatim potopljena u martu 2016. godine

(Kurir)

Povezane vijesti

Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina,