Nije usvojen amandman SNP-a, URA glasala protiv

Skupština Crne Gore najprije je u načelu usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da se lokalni izbori u 16 crnogorskih opština i Golubovcima održe istog dana naredne godine. Dopunama, koje je predložila parlamentarne većina, predviđeno je da se lokalni izbori u 16 crnogorskih opština i Golubovcima održe istog dana naredne godine.

Skupština u nastavku nije usvojila amandmane Socijalističke narodne partije.

Amandmanom 1 SNP je tražio da odluka predsjednika Mila Đukanovića od 12. septembra o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestaje da važi ukoliko on u predviđenom roku tu odluku ne uskladi sa odredbom predloženog Zakona o lokalnoj samoupravi koja predviđa da se prvi naredni izbori za te tri SO održe uporedo sa ostalim lokalnim izborima 2022.godine.

Drugim amandmanom tražio je da narednog dana od dana donošenja Odluke predsjednika Cme Gore o usklađivanju sa odredbom koja predviđa održavanje izbora u tri opštine za narednu godinu, Opštinske izborne komisije Mojkovac, Petnjica i Cetinje, postupajući po službenoj dužnosti, donesu odluku kojom će odrediti da se prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora, raspisanih za 05. decembar 2021. godine i da sve do tada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike u te tri SO ostaju na pravnoj snazi.

„Ovo je nova situacija jer kolege iz GP URA nijesu gasale za amandmane koji su garantovali da će se sprovesti odluka ako dođe do situacije da Đukanović ne odloži izbore iako mu ovaj zakon to nalaže. Dolazi se do zaključka da će URA da izađe na izbore iako ih Đukanović ne odloži. To ruši svu koncepciju i izlaskom partije na vlasti na te izbore sa DPS-om“, kazao je Radunović.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne