Njujork najbogatiji grad na svijetu

Njujork je najbogatiji grad svijeta, u kojem trenutno živi 359 hiljada milionera i 60 milijardera, pokazalo je najnovije istraživanje londonske agencije Henli Henley & Partners i južnoafričke firme New World Wealth.

U posljednjih deset godina je broj milionera u Njujorku porastao 48 odsto i njihovo ukupno bogatstvo sada iznosi više od tri biliona USD, što je više od bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemalja kao što su Brazil, Italija ili Kanada, javlja CNBC.

Na drugom mjestu je San Francisko i cijela oblast tamošnjeg zaliva, gdje je populacija milionera u posljednjoj dekadi porasla 82 odsto na 305,7 hiljada, a ovo područje prednjači po broju milijardera kojih ima 68, prenose agencije.

Sjedinjene Američke Države (SAD) prednjače po broju bogatih gradova, pošto se 11 od ukupno 50 najbogatijih gradova svijeta nalazi u toj zemlji.

Na trećem mjestu se nalazi Tokio sa 298,3 hiljade milionera i 14 milijardera.

U prvih deset su takođe ušli Singapur, London, Los Anđeles, Pariz, Sidnej, Hongkong i Peking.

Na listu najbogatijih deset gradova svijeta je prvi put dospio predstavnik Kine, pošto je broj milionera u Pekingu porastao u posljednjoj dekadi 90 odsto na 125,6 hiljada.

Francuski Figaro skreće pažnju na to da je u Parizu i cijelom pariskom regionu Il de Frans registrovano 165 hiljada milionera i 23 milijardera, što u teoriji znači da je jedan od 74 stanovnika te oblasti milioner.

Šarm francuske rivijere još postoji, pošto se više od 25 hiljada milionera, uključujući devet milijardera, nastanilo u obalskom pojasu između Nice i grada Eze.

Ako se pogleda samo Evropa, na listi najbogatijih gradova se odlično kotiraju i Milano, Frankfurt, Cirih i Ženeva.

Povezane vijesti

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni