Nova istraživanja pokazala da ove dvije namirnice štite od ozbiljne bolesti i čine nas pametnijim

Prema novim saznanjima, kafa i čokolada naš mozak čine zdravijim i otpornijim

kafa i čokolada

Zajednička studija Nacionalnog instituta za proučavanje starenja i Univerziteta Džons Hopkins, koja je objavljena u časopisu Neurohemijska istraživanja, otkrila je da se supstanca metilksantin nalazi u kafi, čaju i tamnoj čokoladi (kakao).

„Utiče na aktivnost mreže neurona, održava kognitivnu funkciju i može zaštititi neurone od gubljenja funkcije i odumiranja prilikom moždanog udara kod životinja, Alchajmerove bolesti i Parkinsonove bolesti.“

kafa i čokolada

Ista studija otkriva da supstanca ksantin metabolit koja se ispušta kada naš mozak obrađuje kofein može doprineti korisnim efektima od kafe, čaja i kakaa na zdravlje mozga.

Metaanaliza 11 studija o uticaju kafe na zdravlje mozga objavljena u Međunarodnom žurnalu hirurške onkologije pokazuje da i kafa i čaj (pa time i kakao), ne samo da smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, već smanjuju i rizik od karcinoma mozga.

Na kraju, revolucionarna studija na Univerzitetu Okajama pokazuje da unos sastojaka kafe CA i CGA, podstiče antioksidantska svojstva glijalnih ćelija i sprečava neurodegeneraciju izazvanu rotenonom i u mozgu i u mijenteričkom pleksusu.

U prevodu, kofein čini vaš mozak fleksibilnijim i otpornijim.

Studije su pokazale da je idealna dnevna doza kafe oko 6 do 8 šoljica, a najbolje ih je konzumirati prije 2 sata posle podne tako da vam ne poremete san.

Ako to zvuči kao previše kafe, možete zamijeniti jednu ili dvije šoljice kafe komadićem crne čokolade. Ne treba napominjati da, iz drugih zdravstvenih razloga, treba da konzumirate kafu, čaj i kakao bez šećera ili mlijeka. Ali efekat će i dalje biti pojačan rad mozga.

Povezane vijesti