Nova.rs: Srbija zainteresovana za kupovinu Prve banke i akcija koje ima EPCG

Kako saznaje Nova.rs, već nekoliko mjeseci vode se pregovori o kupovini Prve banke, odnosno većinskog dijela akcija

Srbija bi uskoro, preko jedne od svojih banaka, mogla da postane vlasnik Prve banke Crne Gore, čiji je trenutni većinski vlasnik brat doskorašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, prenosi Nova.rs.

Prema informacijama tog portala, u toku su intenzivni pregovori o akviziciji. Mjesecima unazad spekuliše se o tome da će banku koja ima milionske gubitke da kupi neko iz regiona ili Evrope, a ukoliko pregovori budu tekli po planu, to bi mogla da postane upravo Srbija, i to preko neke od banaka u kojima ima većinski vlasnički udio.

Kako saznaje Nova.rs, već nekoliko mjeseci vode se pregovori o kupovini Prve banke, odnosno većinskog dijela akcija.

Tako je izvršni direktor Prve banke Tarik Telaćević u utorak, 4. juna, boravio u Beogradu, gdje je predstavio poslovne bilanse i ostale važne informacije o banci.

Inače, Prva banka je akcionarsko društvo, a 41,46 odsto akcija posjeduje Aco Đukanović, brat doskorašnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

Zašto Srbija želi crnogorsku banku?

Glavni razlog za kupovinu Prve banke je uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore.

Takođe, Srbija je zainteresovana i za kupovinu akcija koje u ovoj banci ima Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), a u pitanju je 19,75 odsto vlasničkog udjela.

Pored toga, Prva banka ima razvijenu infrastrukturu koja bi bila podrška platnom prometu Srbije i Crne Gore.

Takođe, godišnja razmjena dobara i usluga između Srbije i Crne Gore je oko milijardu eura, a plaćanja po trenutnom sistemu se vrše preko korespodentskih banaka, što, naravno, povećava troškove tih transakcija.

Koji su sledeći koraci?

U narednom periodu očekuje se dobijanje saglasnosti regulatornih organa. Nakon toga, trebalo bi da se uđe u sam proces realizacije. Tada bi Srbija postala vlasnik Prve banke.

Ovaj posao značio bi prvi ozbiljniji ulazak Srbije na tržište Crne Gore, a samim tim i označio početak nove ere u međusobnim odnosima, tako da je jasno da je ova transakcija prožeta i političkim, a ne samo ekonomskim, motivima.

Propast Prve banke

Još u finansijskom izvještaju koji je na sajtu crnogorske berze objavljen u maju, revizor je naveo da postoji interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strane „strateških investitora iz Evrope i regiona“.

Revizor je utvrdio da više stavki u iskazima Prve banke nije tačno i da im je potrebna ispravka, kao i da prema tim parametrima banka sada ima koeficijent adekvatnosti ukupnog kapitala 13,39 odsto (dok je propisani limit 10,63 odsto), ukupnog osnovnog kapitala 9,77 odsto (propisani limit 8,63 odsto) i redovnog kapitala 9,77 odsto (propisani limit 4,5 odsto).

On je takođe naveo da, prema mišljenju rukovodstva banke, “u kratkom roku može doći do realizacije neke od ponuda” za njenu prodaju, čime bi se “stvorili neophodni uslovi za opstanak i dalji razvoj banke”.

Prva banka je na kraju prošle godine imala akumulirani gubitak od čak 32 miliona eura.

Revizor je takođe naveo da je iznos stečene imovina u iskazima potcijenjen za 1,35 miliona, kao i da je rezultat u 2022. time precijenjen za 541 hiljadu eura.

Ko je trenutni vlasnik Prve banke?

Većinski vlasnik akcionarskog društva Prva banka Crne Gore je brat doskorašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, Aco.

Njih dvojica su više puta dovođena u vezu sa italijanskom mafijom, a u sjedištu skandala iz 2021. godine, nalazila se upravo Prva banka. Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Tačijem, koji je pronevijerio milione za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra, a svjedok u ovom slučaju je podijelio sa sudom svoj razgovor sa Milom Đukanovićem, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore.

Razgovori koji su snimljeni u junu 2021. godine dokazuju da je Tači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, od nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u „predsjednikovoj banci“, misleći na Prvu banku.

Milo Đukanović je ove navode demantovao, a Aco se nije oglašavao

Povezane vijesti