Novčana sredstva od NKT-a raspoređena zdravstvenim ustanovama u cilju unapređenja zdravstvenog sistema

Prema odluci ministra Dragoslava Šćekića NKT sredstva raspoređena su zdravstvenim ustanovama koje su bile evidentno zapostavljene od prethodnog DPS režima.  2,2 miliona eura opredijeljeno je za angio sale u Beranama i Kotoru, čije su opšte bolnice dobile dodatnih 387.200 eura za nabavku dva digitalna mamografa.

Ministarstvo zdravlja obavijestilo je u oktobru prošle godine Državnu revizorsku instituciju (DRI) da će prema odluci Vlade 5,16 miliona eura novac dobiti četiri opšte bolnice, jedna specijalna, Klinički centar (KC) i jedan, cetinjski Dom zdravlja. To je urađeno nakon što je DRI revizijom utvrdila da se na računu Crnogorske komercijalne banke nalazi 5,16 miliona, koje su građani i privredna lica uplatili kao donaciju za borbu protiv kovida.Izvještaj o reviziji je pokazao da je na taj račun nekadašnjeg Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) od marta do septembra 2020. uplaćeno 8,23 miliona eura donacija, a da je za realizaciju mjera za suzbijanje i ublažavanje posljedica pandemije isplaćeno tri, od kojih je 1,2 prenesen na račun triju opštih bolnica.

Prema odluci ministra Dragoslava Šćekića NKT sredstva raspoređena su zdravstvenim ustanovama koje su bile evidentno zapostavljene od prethodnog DPS režima.  2,2 miliona eura opredijeljeno je za angio sale u Beranama i Kotoru, čije su opšte bolnice dobile dodatnih 387.200 eura za nabavku dva digitalna mamografa.

Klinički centar, dobio je 463.000 eura za komoru za citostatike, 121.000 za skrining za novorođenčad i 50.000 za video endoskopski stub sa 4K monitorom.

Specijalnoj bolnici Risan namijenjen je novac za RTG aparat i reanomobil, dok je bolnica Bar dobila oko oko milion eura – 758.809 eura za magnetnu rezonancu, 252.000 za laparoskopski stub, operacione stolove, aparatura za službu anesteziologije. Odluka Vlade bila je da na nivou primarne zdravstvene zaštite jedino cetinjski Dom zdravlja dobije novac od donacija i to 330.000 eura.

Direktor kotorskog Kliničko-bolničkog centra Davor Kumburović kazao je da im je preko računa Fonda za zdravstveno osiguranje od kovid donacija uplaćeno 1.294.700 eura, od kojih 1.101.100 za nabavku angio sale, dok je ostatak predviđen za kupovinu digitalnog mamografa.

“Tender za angio salu je poništen i sredstva se nalaze na računu, a digitalni mamograf treba da bude isporučen u septembru”, tvrdi on.

Direktor Specijalne bolnice “Vaso Ćuković” u Risnu Vlado Popović odgovorio je da im je Vlada opredijelila ukupno 325.246,20 eura.

Pojasnio je da su kupili bolničke krevete u iznosu od 105.028 eura, digitalni RTG aparat sa C lukom od 160.228,20 eura, reanimobil za 59.990 eura. Istakao je da su bolnički kreveti već u upotrebi, dok se isporuka sanitetskog vozila za koje je potpisan ugovor očekuje krajem avgusta, dok spremaju tendersku dokumentaciju za RTG aparat, a isporuku i montažu očekuju do kraja godine.

U odgovorima KC piše da je na njihov račun 6.12.2022. preneseno ukupno 644.937,91 euro, a da su do sada potrošili 630.368.

Za nabavku medicinskog potrošnog materijala i opreme za skrining za novorođenčad 116.299,70 eura, zatim video endoskopski stub sa 4K monitorom za potrebe gastroenterologije 60.318,42 eura i nabavku komora za citostatike sa softverom 453.750,00. Preostalih 14.569,79 eura će biti dio potrebnih sredstava za pripremu prostorije za aparat za centralnu pripremu citostatika.

Iz cetinjskog Doma zdravlja, koji je dobio 330.000 eura, kazali su da je za sanaciju krova i fasade do sada potrošeno 236.825 eura. Pojasnili su da će sredstva koja preostanu usmjeriti za nabavku opreme za potrebe ustanove, a nakon saglasnosti Vlade.

Bjelopoljska Opšta bolnica od Vlade je dobila 259.640,00 eura od kojih je kupljen digitalni RTG aparat i sanitetsko vozilo sa medicinskom opremom.

Za ovu godinu je kroz kapitalni budžet OB Pljevlja tražila tri vozila zbog starosti i velike pređene kilometraže postojećeg voznog parka, a sto je i razumljivo s obzirom da je ta bolnica najudaljenija u odnosu na KC. Ove godine je kroz kapitalni budžet Fonda obezbijeđen novac za nabavku mobilnog RTG aparata (tzv. C look) za ortopedsku salu.

Iz pljevaljske bolnice su podsjetili da su za Projekat zgrade nove bolnice odvojena sredstva za konkurs za idejno arhitektonsko rješenje, tako i za glavni projekat bolnice.

“Takođe kroz amandman kluba poslanika SNP je planirano u budžetu 300.000 eura za nabavku nedostajuće opreme, za koju je dokumentacija završena i u komunikaciji smo sa Ministarstvom finansija o načinu upotrebe tih sredstava i povlačenja novca. Uprava bolnice je već uputila odgovarajuće dopise i nadamo se da će ubrzo krenuti tenderske procedure za nabavku te opreme”, kazao je direktor Opšte bolnice Pljevlja dr Saša Grbović.

Novčana sredstva od NKTa raspoređena zdravstvenim ustanovama u cilju unapređenja zdravstvenog sistema.

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u