Novi detalji masakra u Pragu: Napadača inspirisao zločin u ruskoj školi

Komšije opisuju napadača kao „introvertnog štrebera“ koji je bio fasciniran oružjem

Davida Kozaka (24) koji je u četvrtak ubio najmanje 14 osoba na Karlovom univerzitetu u Pragu navodno je bio inspirisan pucnjavom u jednoj školi u Rusiji u kojoj je 14-godišnja djevojčica A.A. ubila jednog, a ranila pet učenika nakon čega je izvršila samoubistvo.

Do zaključka šta mu je bila inspircija, britanski list Tajms, došao je na osnovu Kozakovih objava na mreži Telegram gdje je navodno objavio da mu je „Alina Afanaskina previše pomogla“.

– Uvijek sam želio da ubijam, mislio sam da ću u budućnosti postati manijak. Shvatio sam da je mnogo isplativije raditi masovna ubistva nego serijska. Sjeo sam. Čekao sam. Sanjao. Htio… ali Alina je postala posljednja tačka. Kao da mi je pritekla u pomoć sa neba baš na vreme – napisao je on navodno na toj društvenoj mreži, navodi tajms, prenose mediji.

Inače, komšije opisuju napadača kao „introvertnog štrebera“ koji je bio fasciniran oružjem.

Češka policija otkrila je identitet 11 od 14 žrtava pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu i saopštila da je napadač, 24-godišnji student, legalno posjedavo vatreno oružje i bio inspirisan sličnim događajima u inostranstvu.

Policija je objavila na platformi X da je preduzela preventivne mjere predostrožnosti širom Češke usmjerene na škole, bolnice, kulturne i sportske događaje, kao i da nema informacija o još jednoj konkretnoj prijetnji.

Policija je navela da je tokom cijele noći radila u zgradi Filozofskog fakulteta na Trgu Jana Palaha i da i dalje radi na utvrđivanju identiteta preostalih žrtava, objavila je češka agencija ČTK.

U okviru mjera predostrožnosti na ulicama će biti i policajci sa dugim cijevima, navela je policija.

Napadač je 24-godišnji student koji je legalno posjedovao vatreno oružje i nije imao krivični dosije.

Prema navodima policije, on je bio inspirisan sličnim slučajem u inostranstvu, a pucnjava je očigledno bila djelo usamljenog naoružanog napadača.

Policija sumnja da je on možda odgovoran za ubistvo muškarca i bebe u Klanovicama krajem prošle nedjelje. Prošle nedjelje, 15. decembra, u Klanovicama je nepoznata osoba pucala i usmrtila 32-godišnjeg muškarca i njegovu dvomjesečnu kćerku, međutim policija do danas nije pronašla osobu koja je odgovorna za dvostruko ubistvo.

Češka vlada je subotu 23. decembar proglasila za dan žalosti.

Ljudi su već poslali više od 2,5 miliona kruna za pomoć porodicama žrtava tragedije na univerzitetu preko fonda zadužbine Karlovog univerziteta.

Češki premijer Petr Fijala pozvao je sinoć građane Češke da 23. decembra u 12 sati minutom ćutanja odaju poštu žrtvama, najavljujući da će se tada oglasiti i zvona na crkvama širom zemlje.

Na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta na Trgu Jana Plaha u Pragu  dogodila se pucnjava u četvrtak u kojoj je ubijeno 15 osoba, uključujući napadača, dok je povrijeđeno njih 25. Češka policija je navela i da je otac osumnjičenog za pucnjavu ranije u četvrtak pronađen mrtav

Povezane vijesti